E-mail
Print
There are no translations available.

Questions and Answers | Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Οι παρακάτω είναι ερωτήσεις στις οποίες απάντησε άμεσα ο Jacque Fresco (Εφόσον δεν αναφέρεται κάποιος άλλος).

  1. 1. Ποιο είναι το θεμέλιο αυτής της ιδέας;
  2. 2. Τι σας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση;
  3. 3. Ποια είναι η βάση των σχεδίων σας γενικά;
  4. 4. Τι είναι το Venus Project;
  5. 5. Τι σχέση έχει το Venus Project με τον Κομμουνισμό;
  6. 6. Θα υπάρχει κυβέρνηση;
  7. 7. Τι θα κάνει το Venus Project με τους ανθρώπους που έχουν αποκλίνουσα συμπεριφορά;
  8. 8. Υποστηρίζετε την ιδέα του να θανατώνονται οι άνθρωποι που έχουν αποκλίνουσα(εγκληματική) ή ψυχικά ασταθή συμπεριφορά;
  9. 9. Μήπως αυτό που χρειαζόμαστε τελικά είναι απλά ηθικούς ανθρώπους στην κυβέρνηση;
  10. 10. Το Venus Project θα είναι για τους αποκλίνοντες;
  11. 11. Πώς θα είναι η εκπαίδευση;
  12. 12. Η αλλαγή δεν θα μπορούσε να έρθει μέσα από μια εύλογη και λογική εξέλιξη;
  13. 13. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για το συνολικό σχεδιασμό του Venus Project;
  14. 14. Ποια είναι η προσέγγιση για τους επαγγελματίες στην λειτουργία αυτής της νέας κοινωνίας;
  15. 15. Πώς βλέπετε να συμβαίνει η κατάρρευση του σημερινού συστήματος;
  16. 16. Δεν θα υπάρξει αντίσταση από τους πλούσιους και τους ισχυρούς;
  17. 17. Το Venus Project είναι μια Ουτοπική Κοινωνία;
  18. 18. Τι θεωρείτε ότι είναι ένα "υψηλό επίπεδο διαβίωσης", το οποίο όλοι στον κόσμο έχουν δικαίωμα; Και ποιος είναι εκείνος που αποφασίζει για αυτό;
  19. 19. Ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις στην Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους;
  20. 20. Τα επαγγέλματα όπως οι ιατροί που θα κάνουν περισσότερη δουλειά, θα απαιτούν περισσότερους πόρους από, για παράδειγμα, τους καλλιτέχνες;
  21. 21. Τι θα γίνει με την θρησκεία;
  22. 22. Σε ένα σύστημα που όλα είναι διαθέσιμα χωρίς τιμή, δεν θα καταργηθούν τα κίνητρα; 
  23. 23. Δεν είναι ενάντια στην Ανθρώπινη Φύση αυτό; 
  24. 24. Έχουμε την ενέργεια για να εξαλείψουμε την έλλειψη;
  25. 25. Ποιο είναι το σχέδιο;
  26. 26. Πώς θα διανέμονται ισόποσα τα αγαθά;
  27. 27. Τι εγγυάται στους ανθρώπους το δικαίωμα της συμμετοχής;
  28. 28. Πώς θα ενσωματωθούν στο σύστημα η μάθηση, η συνεργασία και η διασφάλιση της υγείας του ίδιου του συστήματος;
  29. 29. Πώς μπορεί να εξαλειφθεί η χρήση των νόμων;
  30. 30. Ποιος θα είναι ο ρόλος της Κυβερνητικής στην λήψη αποφάσεων;
  31. 31. Πώς θα διαλέγει κάποιος κατοικία;
  32. 32. Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;
  33. 33. Τι είδους πιέσεις θα ανακουφίσουν τα σχέδια του Venus Project;
  34. 34. Ποια είναι η μία πιο σημαντική προοπτική αυτού του σχεδίου;
  35. 35. Γιατί αυτή η σκέψη υπερέχει των κοινοβιοτικών κοινωνιών;
  36. 36. Θα μπορούν άτομα να μένουν εκτός των πόλεων;
  37. 37. Πώς θα πραγματοποιείται η διανομή τροφής και άλλων αντικειμένων όπως τηλέφωνα, Η/Υ ή βιβλία;
  38. 38. Υπάρχουν μη αυτοματοποιημένα οχήματα (αυτοκίνητα ή αεροπλάνα), και αν ναι, πώς αποτρέπεται η κακή τους χρήση από την κοινωνία;
  39. 39. Γιατί πιστεύετε ότι μία προσέγγιση τόσο επαναστατική όσο το Venus Project είναι αναγκαία;
  40. 40. Γιατί είστε εναντίον των χρημάτων;
  41. 41. Δηλαδή, με αυτόν τον νέο τρόπο ζωής, εσείς προτείνετε να δημιουργηθεί μία ομάδα από επιστήμονες οι οποίοι θα αποφασίσουν για την πορεία της κοινωνίας;
  42. 42. Γιατί δίνεται έμφαση στην τεχνολογικά αυτοσυντηρούμενη προσέγγιση της κοινωνίας;
  43. 43. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι;
  44. 44. Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες κατά της κατάχρησης εξουσίας στην κοινωνία που οραματίζεστε;
  45. 45. Δίνετε μεγάλη έμφαση στην ανθρώπινη συμπεριφορά σε αντιδιαστολή με την ανθρώπινη φύση. Θα μπορούσατε να προσδιορίσετε και τα δύο;

 

1. Ποιο είναι το θεμέλιο αυτής της ιδέας;

Τα κοινωνικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα της σπανιότητας. Όταν μια μειονότητα εθνών ελέγχει την πλειοψηφία των πόρων της Γης, πρόκειται να δημιουργηθούν διεθνείς διαμάχες, ανεξάρτητα του πόσοι νόμοι και συμφωνίες υπογράφονται. Εάν επιθυμούμε να δώσουμε τέλος στους πολέμους, στο έγκλημα, την ανέχεια, τις εδαφικές διαφορές και τον εθνικισμό, οφείλουμε να εργαστούμε προς ένα μέλλον όπου όλοι οι φυσικοί πόροι θα αναγνωρίζονται ως κοινή κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Τα προβλήματά μας δεν μπορούν να λυθούν σε μια κοινωνία που βασίζεται στο χρήμα, την ασυδοσία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Σήμερα, το χρήμα χρησιμοποιείται ως ρυθμιστικό της οικονομίας, προς όφελος των λίγων, που ελέγχουν την χρηματική αφθονία του έθνους. Αν δεν καταδειχθούν οι υποβόσκοντες παράγοντες της προγραμματισμένης αχρηστίας, της παραμέλησης του περιβάλλοντος και των εξωφρενικών στρατιωτικών εξόδων, είμαστε καταδικασμένοι σε αποτυχία. Διαπραγματεύσεις, αποκλεισμοί, μποϋκοτάζ και παρόμοια του παρελθόντος δεν είναι λειτουργικά. 

Πολλοί πιστεύουν ότι τα ηθικά κριτήρια και οι διεθνείς νόμοι εγγυώνται μια αυτόνομη παγκόσμια κοινωνία. Ακόμα και αν εκλέγονταν οι πιο ηθικοί άνθρωποι στην κυβέρνηση, χωρίς επαρκείς πόρους, θα είχαμε τα ίδια προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο ευφυής χειρισμός των φυσικών πόρων του πλανήτη προς όφελος όλων, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Γη έχει άφθονους πόρους. Η τιμολόγησή τους μέσω του χρηματικού ελέγχου είναι δυσλειτουργική και αντιπαραγωγική για την ίδια μας την επιβίωση. Σήμερα, έχουμε υπέρ ανεπτυγμένες τεχνολογίες, όμως η κοινωνική και οικονομική μας ανάπτυξη δεν συμβαδίζει. Θα μπορούσαμε εύκολα να δημιουργήσουμε έναν κόσμο αφθονίας χωρίς σκλαβιά και χρέη μέσω της δημιουργίας ενός παγκόσμιου, βασισμένου σε φυσικούς πόρους πολιτισμού.

2. Τι σας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Η εμπειρία της Κρίσης του 1929 με βοήθησε να μορφοποιήσω την κοινωνική μου συνείδηση. Αυτό τον καιρό, συνειδητοποίησα ότι η Γη είναι ακόμα το ίδιο μέρος, τα εργοστάσια κατασκευής ήταν άθικτα και οι πόροι ήταν διαθέσιμοι, μα οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν τα προϊόντα. Ένιωσα ότι οι κανόνες του παιχνιδιού που παιζόταν είναι αναχρονιστικοί και βλαβεροί. Έτσι ξεκίνησε μια αναζήτηση ζωής με αποτέλεσμα τα σχέδια και συμπεράσματα που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα Venus.

Η κατάσταση δυστυχίας, φτώχειας, πολέμου και πολεμικής κερδοσκοπίας ήταν το κίνητρο και η έμπνευση της δουλειάς μου. Κίνητρο αποτέλεσαν επίσης και η φαινομενική ανικανότητα των κυβερνήσεων, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η έλλειψη λύσεων από τους επιστήμονες. Πολλοί αποτυγχάνουν στην γενίκευση, λόγω της υπερεξειδίκευσής τους σε περιορισμένο πεδίο κοινωνικών προβλημάτων. Οι επιστήμονες, οι πολιτικοί και οι ακαδημαϊκοί βλέπουν τα προβλήματα εκ των έσω του συστήματος στο οποίο ανήκουν, στο οποίο οφείλονται και τα προβλήματα αυτά εξ’ αρχής. Απογοητεύομαι από αυτούς που ανησυχούν για την γαιομορφοποίηση άλλων πλανητών, όταν ο δικός μας είναι ακόμα γεμάτος πόλεμο, φτώχεια, πείνα και περιβαλλοντική αμέλεια.

Δουλεύοντας με ναρκομανείς, αλκοολικούς και την αποκαλούμενη «εγκληματική νεολαία» της Νέας Υόρκης, πείστηκα ότι αντί να εργάζεσαι με τον κάθε ένα ξεχωριστά, θα ήταν πιο αποτελεσματικές οι μέθοδοι που επικεντρώνονται στις κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούν τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές εξ αρχής.

3. Ποια είναι η βάση των σχεδίων σας γενικά;

Αρχικά διερωτώμαι, τι ελπίζω να επιτύχω και ποια είναι η απλούστερη προσέγγιση σε ένα πρόβλημα. Λέγοντας απλούστερη, εννοώ ανάλογα με τα εργαλεία και τις πληροφορίες διαθέσιμα. Αν έπρεπε να σχεδιάσω το πιο οικονομικό αεροπλάνο, συνδυάζοντας τα ελάχιστα υλικά με τη μέγιστη δύναμη και με ένα μεγάλο ποσοστό ασφάλειας, θα πρότεινα ένα ιπτάμενο πτερύγιο. Το ιπτάμενο πτερύγιο καταργεί τον σκελετό του αεροσκάφους, το ουραίο τμήμα, το πηδάλιο και τον σταθεροποιητή. Οι επιβάτες κάθονται μέσα στο φτερό. Σχεδίασα πολλές παραλλαγές του πτερυγίου στις αρχές του ’30.

Τα κοινωνικά σχέδια πρέπει να βασίζονται στην ενεργειακή δυναμική του πλανήτη και όχι στη φιλοσοφία, τις επιθυμίες, την αισθητική ή το όφελος συγκεκριμένων ανθρώπων. Για παράδειγμα, ο κυκλικός σχεδιασμός των πόλεων βασίζεται στην ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας προς το μέγιστο κοινωνικό όφελος. Η αρχιτεκτονική, στην έξυπνη εφαρμογή της, χρησιμοποιεί την ελάχιστη ποσότητα υλικών για την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη δυνατή δόμηση. Καθώς τα υλικά βελτιώνονται κι αλλάζουν, το ίδιο θα συμβαίνει στην αρχιτεκτονική και στο σχεδιασμό των πόλεων. Αυτό αυξάνει τα πλεονεκτήματα και επεκτείνει τις ανέσεις, τα αγαθά και τις υπηρεσίες καθιστώντας τα προσιτά σε όλους.

4. Τι είναι το Venus Project;

Είναι ανώφελο να κριτικάρεις τον πολιτισμό χωρίς να παρέχεις εναλλακτικές προτάσεις. Το πρόγραμμα Venus προτείνει σχέδια κοινωνικής μεταβολής, τα οποία δραστηριοποιούνται για τη δημιουργία ενός ειρηνικού και αυτόνομου παγκόσμιου πολιτισμού. Περιγράφει ένα εναλλακτικό κοινωνικό σχεδιασμό, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλώς χάρτινα διαγγέλματα, μα τρόπος ζωής. Το πρόγραμμα Venus έχει ένα όραμα του μέλλοντος και πως θα ήταν αυτό εάν εφαρμόζαμε όσα ήδη γνωρίζουμε, για να επιτύχουμε έναν αυτάρκη παγκόσμιο πολιτισμό. Απαιτείται επιστημονικός επανασχεδιασμός του πολιτισμού μας, στον οποίο ο πόλεμος, η φτώχεια, η πείνα, τα χρέη και τα άσκοπα βάσανα θα αντιμετωπίζονται όχι μόνο σαν αποφευκτά, αλλά και ως απαράδεκτα. Οτιδήποτε λιγότερο θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφική συνέχιση των εγγενών προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου.

Για να το θέσω απλά, μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους επικεντρώνεται στους πόρους, όχι στο χρήμα, και παρέχει ομοιόμορφη κατανομή και άρα με ανθρωπιστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Είναι ένα σύστημα όπου τα αγαθά και οι υπηρεσίες διατίθενται χωρίς χρήση νομίσματος, αγοραπωλησιών, χρεών και δουλικότητας.

Πρώτος στόχος είναι ο αφανισμός της σπανιότητας. Μια οικονομία φυσικών πόρων αντιμετωπίζει τη σπανιότητα χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, μαζί με αυτοματοποιημένα υπολογιστικά συστήματα κατασκευής και απογραφών. Θα σχεδιάζονται ενεργειακά αποδοτικές πόλεις με εξελιγμένα μεταφορικά μέσα, που θα παρέχουν οικουμενικά ιατρική περίθαλψη και ουσιαστικότερη εκπαίδευση.

Στόχος αυτού του νέου κοινωνικού σχεδιασμού είναι η ενθάρρυνση ενός συστήματος κινήτρων που θα βασίζεται σε ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά θέματα, και να αποφευχθούν τα ρηχά κι εγωκεντρικά οράματα του ατομικού πλούτου, ιδιοκτησίας και ισχύος. Αυτά τα νέα κίνητρα θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν την πληρότητά του εαυτού τους και την δημιουργικότητα τους, σε υλικό και πνευματικό επίπεδο.

5. Τι σχέση έχει τo Venus Project με τον Κομμουνισμό;

Ο Κομμουνισμός χρησιμοποιούσε χρήματα και εργασία, είχε κοινωνική διαστρωμάτωση και εξέλεγε επισήμους για την διατήρηση των κομμουνιστικών παραδόσεων. Το σημαντικότερο όλων, ο κομμουνισμός δεν εξάλειψε την σπανιότητα, ούτε είχε σχέδιο και μεθόδους δημιουργίας αφθονίας. Η μηχανική παραγωγή θα κατακτήσει το μέλλον, όχι η εργασία. Ίσως χωρίς δική τους ευθύνη, ήταν αναγκασμένοι να διατηρούν τεράστια έξοδα συντήρησης στρατού, για να προστατευθούν από εισβολές φασιστικών και καπιταλιστικών θεσμών.

Η ομοιότητα του Κομμουνισμού με μια οικονομία βασιζόμενη σε πόρους ή το πρόγραμμα Venus είναι μια αυταπάτη. Ο Κομμουνισμός έχει χρήματα, τράπεζες, στρατούς, αστυνομία, φυλακές, χαρισματικές προσωπικότητες, κοινωνικές τάξεις και χειρισμό από διορισμένους ηγέτες. Στόχος του προγράμματος Venus είναι η υπέρβαση της ανάγκης για χρήμα. Η αστυνομία, οι φυλακές και ο στρατός δεν θα είναι πλέον απαραίτητα, εφ’ όσον τα αγαθά, οι υπηρεσίες, η υγεία και η εκπαίδευση θα είναι διαθέσιμα σε όλους. Το πρόγραμμα Venus αντικαθιστά τους πολιτικούς με μια κυβερνοποιημένη κοινωνία στην οποία οι φυσικές οντότητες διαχειρίζονται από υπολογιστικά συστήματα. Το μόνο πεδίο στο οποίο δεν θα υπάρχει υπολογιστική διαχείριση θα είναι η επιτήρηση των ανθρώπων. Θα είναι απολύτως περιττό και θα θεωρείται κοινωνικά κολάσιμο. Μια κοινωνία που χρησιμοποιεί την τεχνολογία χωρίς ανθρωπιστικά κίνητρα δεν διαθέτει βάσεις επιβίωσης. Ο Κομμουνισμός δεν διαθέτει το σχέδιο ή την απαιτούμενη μεθοδολογία να φέρει σε πέρας τα ιδεώδη του και μαζί με τον καπιταλισμό, τον φασισμό και τον σοσιαλισμό θα εκπέσουν στην ιστορία σαν αποτυχημένα κοινωνικά πειράματα.

Ο Κομμουνισμός είναι ένα πολιτικό σύστημα διαχειριζόμενο από μια μορφή ιδεολογίας που δεν σχετίζεται απαραίτητα με τις ανθρώπινες ή περιβαλλοντικές ανάγκες. Ο Κομμουνισμός χρησιμοποιεί το χρήμα, ταξική διαστρωμάτωση και πολιτική κατήχηση. Μια από τις βασικές θέσεις του κομμουνισμού είναι η συντήρηση της εργασίας και της εργατικής τάξης. Η θέση του προγράμματος Venus είναι η παραγωγή προϊόντων με περιορισμένη εργασία, που σταδιακά θα εξαλειφθεί, ενώ παράλληλα θα δώσει στους ανθρώπους όλες τις ανέσεις μιας εύπορης υψηλής ενεργειακά κοινωνίας. Δεν θέτουμε ως στόχο την παραγωγή μιας κοινωνίας που δεν θα προσφέρει παρά χρόνο ξεκούρασης. Αντίθετα, οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να εξερευνούν, να δημιουργούν, να συνεισφέρουν και να μαθαίνουν.

Το πρόγραμμα Venus θέτει την επιστήμη και την τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας παγκοσμίως και βοηθά στην σταδιακή εξάλειψη όλων των τεχνητών φραγμών που χωρίζουν τους ανθρώπους. Το σύστημα αυτό δεν χρησιμοποιεί καθόλου χρήματα και διαθέτει αγαθά και υπηρεσίες χωρίς τιμολόγηση, χρέος, ανταλλαγές ή δουλικότητα όποιου είδους. Εάν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία μας ευφυώς, μπορούμε να δημιουργήσουμε αφθονία αγαθών και υπηρεσιών για ολόκληρο τον πλανήτη. Χρησιμοποιούμε μηχανές κι αυτοματισμούς για την παραγωγή και διανομή όλων των προϊόντων, ώστε να διατίθενται σε όλους μέσω κέντρων διανομής. Σκοπός αυτής της υψηλής τεχνολογίας είναι η απελευθέρωση των ανθρώπων, ώστε να επιδιώκουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα κι αναζητήσεις.

Σταδιακά θα ξεπεραστεί η ανάγκη για ανθρώπινη συμμετοχή στην παραγωγή αγαθών και την παροχή υπηρεσιών. Δεν θα υπάρχει φορολόγηση ή υποχρέωση οποιουδήποτε είδους. Δεν προτείνουμε την διακυβέρνηση από ανθρώπινες ομάδες. Αυτές αποδείχτηκαν επανειλημμένα αναποτελεσματικές. Τα υπολογιστικά συστήματα και η κυβερνητική θα εφαρμοστούν στο κοινωνικό σύστημα και θα πρέπει να συμμορφώνονται με την δυνατότητα ανοχής των παγκοσμίων πόρων της Γης. Η κύρια χρησιμότητα των μηχανών είναι στην παραγωγή και διανομή αγαθών και υπηρεσιών διατηρώντας καθαρό το περιβάλλον, προσφέροντας οικουμενική υπηρεσία, χωρίς να επωφελούνται συγκεκριμένοι μόνο άνθρωποι. Όταν ο κόσμος θα έχει πρόσβαση στους πόρους, τα περισσότερα εγκλήματα θα εξαφανιστούν. Η ανάγκη για αστυνομία, στρατό και φυλακές θα εξαφανιστούν σταδιακά μαζί τους. Αυτό φυσικά θα συμπέσει με τις απαραίτητες αλλαγές στην παιδεία. Ελπίζω πως αυτό θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Καταλαβαίνω πως πρόκειται για απλουστευμένη περιγραφή του πως το πρόγραμμά μας διαφέρει από τον Κομμουνισμό.

6. Θα υπάρχει κυβέρνηση;

Όσον αφορά την ανάγκη για κυβέρνηση, μόνο κατά την διάρκεια της μετάβασης της κοινωνίας από το σημερινό νομισματικό σύστημα στο σύστημα που θα λειτουργεί με την υψηλή τεχνολογία και θα βασίζεται στους φυσικούς πόρους που θα είναι κοινή κληρονομιά όλων, θα υπάρξει η αναγκαιότητα να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες αναλυτών συστημάτων, μηχανικών, προγραμματιστών κλπ. Αυτοί δεν θα καθορίζουν πολιτικές και δεν θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η δουλειά τους θα είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε όσο το δυνατόν πιο φυσικές συνθήκες σε στεριά και θάλασσα. Επίσης θα σχεδιάσουν τον οικονομικότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης για τις μεταφορές, τη γεωργία, την πολεοδομία, και την παραγωγή. Όλα αυτά μπορούν βέβαια να τροποποιούνται και να αναπροσαρμόζονται, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου πολιτισμού. Δεν υπάρχουν τελικά όρια.

7. Τι θα κάνει το Venus Project με τους ανθρώπους που έχουν αποκλίνουσα συμπεριφορά;

Η αποκλίνουσα (εκτρεπόμενη) συμπεριφορά, παράγεται από τις κακές κοινωνικές συνθήκες, τον υποσιτισμό, τους χαμηλούς μισθούς, την έλλειψη κινήτρων, τα κακά πρότυπα και την έλλειψη σχετικής εκπαίδευσης. Οι άνθρωποι πάντα αντανακλούν τις επιρροές του περιβάλλοντος τους. Ακόμα και τα πλουσιότερα άτομα σήμερα πάσχουν από πνευματική φτώχεια. Γι ‘αυτό και διαπράττουν εγκλήματα που αφορούν την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και άλλων ανθρώπων. Σήμερα δεν θεωρούμε εγκληματικό ίδρυμα ένα καζίνο ούτε καν ιδιαίτερα προσβλητικό, αλλά στο μέλλον σίγουρα θα θεωρηθεί μέρος μιας εκτρεπόμενης κοινωνίας μαζί με χιλιάδες άλλα παρόμοια μοτίβα που σήμερα θεωρούνται δίκαια και φυσιολογικά.

8. Υποστηρίζετε την ιδέα του να θανατώνονται οι άνθρωποι που έχουν αποκλίνουσα (εγκληματική) ή ψυχικά ασταθή συμπεριφορά;

Με τις λέξεις "ψυχικά ασταθείς" ή "αποκλίνοντες άνθρωποι" εννοείς τις Πολυεθνικές που είναι από τις κυριότερες πηγές ρύπανσης του περιβάλλοντος και που εν γνώσει τους εκθέτουν τους εργαζομένους σε καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν το θάνατό τους; ή αυτούς που εκμεταλλεύονται το χρήμα για το κέρδος, χωρίς να συμβάλουν ποτέ στη καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων; ή μήπως αυτούς που δανείζουν χρήματα σε κάποιον για να αγοράσει για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο και αν δεν μπορεί να εξοφλήσει την τελευταία πληρωμή, δεν παίρνουν ένα λάστιχο ή το τιμόνι που ισοδυναμεί με την καταβολή της πληρωμής τους, αλλά ολόκληρο το αυτοκίνητο; Ή ίσως να αναφέρεσαι σε δικαστές οι οποίοι βάζουν ανθρώπους στην φυλακή για ολόκληρη τη ζωή τους επειδή σκότωσαν κάποιον για περισσότερα αγαθά, ή μήπως για τους ηγέτες εθνών που διατάζουν την ρίψη βομβών, που σκοτώνουν χιλιάδες αθώους, καταστρέφουν ολόκληρες πόλεις και χώρες για να εξασφαλίσουν πόρους και αγορές, και μετά στήνουν αγάλματα σε πάρκα, για να τιμήσουν αυτούς που φέραν εις πέρας αυτή τη διαδικασία;

Θα έπρεπε να υπάρξουν πάρα πολλοί θάνατοι εάν μια υγιής κοινωνία ήθελε να απαλλαχθεί από τις "ασταθείς" ή "αποκλίνουσες" συμπεριφορές. Όχι, εμείς δεν υποστηρίζουμε το θάνατο κανενός. Θεωρούμε ότι το παρόν σύστημα είναι σαν τον καρκίνο μέσα σε μια γάτα που την κατατρώει και τελικά θα πεθάνει κι ο ίδιος γιατί δεν θα έχει από που αλλού να τραφεί, είναι θέμα χρόνου. Η πορεία στην οποία κατευθύνεται τώρα η τεχνολογία φαίνεται ότι τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση του ανθρώπου από τις θέσεις εργασίας που του επιτρέπουν να αγοράζει αγαθά και αναγκαστικά θα προκύψουν νέα κοινωνικά σχέδια. Θεωρούμε ότι έτσι όπως πηγαίνουν σήμερα τα πράγματα, οταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, μια στρατιωτική δικτατορία θα είναι αυτό που θα αντικαταστήσει τα σημερινά συστήματα. Εμείς όμως θέλουμε να εισαγάγουμε την ιδέα μιας οικονομίας που θα βασίζεται στους πόρους, ώστε το κοινό να καταλάβει ότι υπάρχουν άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Οι μονότονες και επικίνδυνες εργασίες αναπόφευκτα θα αντικατασταθούν με την πρόοδο της τεχνολογίας. Οι άνθρωποι σε μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν, να ταξιδεύουν, να εργάζονται για να βοηθήσουν άλλους, να σχεδιάζουν, να δημιουργούν κ.λ.π. - ή να ασχολούνται με τις τέχνες ή τις επιστήμες - αν αυτοί το επιθυμούν. Θεωρώ ότι είναι πολύ λυπηρό όταν κάποιοι αναρωτιούνται, «Τι θα κάνουν οι άνθρωποι;". Ο εγκέφαλός τους έχει τόσο ισοπεδωθεί στο να πιστεύουν ότι δεν έχουν άλλες επιλογές στη ζωή τους εκτός από μια δουλειά, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια δουλειά που δεν τους αρέσει. Τα παιδιά, όταν είναι μικρά, είναι περίεργα για τα πάντα και αν καλλιεργηθούν θα μπορούσαν να έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος ενδιαφερόντων και ικανοτήτων. Η σημερινή νοοτροπία κάνει θαυμάσια δουλειά περιορίζοντας τα ενδιαφέροντα τον ανθρώπων, τις ευκαιρίες και τις ικανότητές τους. Τους γαλουχεί στο να γίνονται τεμπέληδες. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται έτσι, ούτε γεννιούνται με τη μισαλλοδοξία, το μίσος, τις προκαταλήψεις ή ακόμα και συγκεκριμένες αξίες. Γνωρίζουμε πλέον ότι το περιβάλλον είναι εκείνο που διαμορφώνει τους ανθρώπους και αν η σημερινή μας νοοτροπία πάνω σε αυτό δεν αλλάξει τότε η αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά θα είναι μικρή.

Ανησυχώ για τους ανθρώπους που έχουν ως κύριο κίνητρο τους το χρήμα. Για παράδειγμα, αν αυτό είναι το κίνητρο ενός γιατρού, αντί για την επιθυμία του για την επίλυση προβλημάτων στον τομέα της ιατρικής και της υγείας ώστε να ενισχύσει τις ζωές των ανθρώπων, σε πολλούς άλλους, άλλα και σε μένα, οι υπηρεσίες του δεν φαίνονται ιδιαίτερα αξιόπιστες. Είναι ένας τεράστιος μύθος του νομισματικού συστήματος, ότι οι άνθρωποι υποκινούνται κυρίως από τα χρήματα για να επιτύχουν και να παράγουν. Θα μπορούσα να σας δώσω ατελείωτα παραδείγματα ανθρώπων που αγωνίστηκαν, μελέτησαν, δημιούργησαν και πέτυχαν ΧΩΡΙΣ τη γοητεία του χρήματος ως ανταμοιβή, καθώς υπάρχουν και πολύ πιο ουσιαστικές επιβραβεύσεις. Εξαρτάται από το σύστημα αξιών που δίδεται σε κάποιον καθώς και την κουλτούρα στην οποία μεγαλώνει και αυτά τα δύο ενισχύουν αυτό που νοείται ως ανταμοιβή.

9. Μήπως αυτό που χρειαζόμαστε τελικά είναι απλά ηθικούς ανθρώπους στην κυβέρνηση;

Το να ασκούμε απλά κριτική δεν είναι αρκετό, το να επισημαίνουμε τις ελλείψεις της κοινωνίας, ή το να υποστηρίζουμε ότι τα άτομα υψηλού ηθικού χαρακτήρα πρέπει να εκλέγονται σε κυβερνητική θέσεις, θα έφερνε λιγοστά αποτελέσματα στην πρόοδο του πολιτισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι η έξυπνη διαχείριση των παγκόσμιων πόρων, καθώς και μια ολοκληρωμένη και λειτουργική διάταξη των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών υποθέσεων, ώστε να είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους υφιστάμενους πόρους και τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη μας. Ακόμη και με την εκλογή ανδρών και γυναικών που θα έχουν άψογο χαρακτήρα, σε πολιτικά αξιώματα, χωρίς τους διαθέσιμους πόρους και την προηγμένη τεχνολογία, ο πόλεμος, η φτώχεια και η διαφθορά θα επικρατήσουν, άσχετα από το πόσοι νέοι νόμοι θα γραφτούν ή πόσες συνθήκες θα έχουν υπογραφεί. Δεν είναι η δημοκρατία που αύξησε το επίπεδο της ζωής μας, είναι οι πόροι μας, το νερό, η καλλιεργήσιμη γη και η νέα τεχνολογία. Η Ρητορική και οι διακηρύξεις στο χαρτί είναι άσχετες με τη διαχείριση των ανθρώπινων και κοινωνικών υποθέσεων.

10. Το Venus Project θα είναι για τους αποκλίνοντες;

Ο James Harvey Robinson πίστευε ότι για να μελετηθεί σωστά ο άνθρωπος πρέπει να μελετήθει ο ίδιος ο άνθρωπος. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την υποστήριξη αυτής της δήλωσης. Ένα φυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί από μόνο του. Χρειάζεται το περιβάλλον του εδάφους, τα θρεπτικά συστατικά, το φως του ήλιου κλπ. Οποιοδήποτε φυτό τοποθετηθεί στις πολικές περιοχές δεν θα μεγαλώσει, άσχετα από το πόσο καλά γενετικά χαρακτηριστικά έχει. Τα ανθρώπινα όντα υπόκεινται στους ίδιους φυσικούς νόμους που διέπουν το σύνολο της εξελικτικής διαδικασίας. Η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι αξίες δεν είναι αυτοδημιούργητες, Είναι υποπροϊόντα του πολιτισμού.

Ίσως οι ιστορικοί του μέλλοντος θα βλέπουν εμάς ως αποκλίνοντες και πλαστούς. Η βία και οι προλήψεις, μιας κοινωνίας που δαπανά τόσο μεγάλο μέρος από τα έσοδα για στρατιωτικές δαπάνες κατά των μεθόδων της επιστήμης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των εθνών. Οι Αποκλίνουσες και κοινωνικά παραβατικές συμπεριφορές είναι υποπροϊόντα της στέρησης ή του φόβου της στέρησης.

Το Venus Project προτείνει τον επανασχεδιασμό της εκπαίδευσης έτσι ώστε να γίνεται σαφής στους ανθρώπους η διασύνδεση των έμβιων οργανισμών σε ένα συμβιωτικό σύνολο. Τα παιδιά θα μεγαλώνουν ΧΩΡΙΣ μισαλλοδοξία, ρατσισμό, ή απληστία και έτσι δεν θα δημιουργούνται πλέον κοινωνικά μοντέλα επιθετικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, ακόμα και τα πιο εκλεπτυσμένα μέλη γερμανικών οικογενειών μάχονταν για να βρουν τρόφιμα μέσα σε κάδους απορριμμάτων κατά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρακτική της μαζικής θανάτωσης ανθρώπων στο Νότο, δίχως να έχει προηγηθεί δίκη ήταν επίσης ένα υποπροϊόν "κατήχησης".

Το ερώτημα που παραμένει είναι, πόσο μεγάλο μέρος του συστήματος αξιών μας, έχει προγραμματιστεί από τις αξίες της κοινωνίας μας, που έχουν σχεδιαστεί για να διαιωνίζουν τους υφιστάμενους και καθιερωμένους θεσμούς. Δεν είναι η ανθρώπινη φύση, αλλά η ανθρώπινη συμπεριφορά που πρέπει να μας ανησυχεί και αυτή μπορεί εύκολα, με την κατάλληλη εκπαίδευση και το ανάλογο περιβάλλον, να αλλάξει. Η εκπαίδευση θα πρέπει να συμπίπτει με τη φέρουσα ικανότητα της γης σε πόρους.

Εάν εκλέξετε έντιμους, ηθικούς ανθρώπους για να σας κυβερνάνε, αλλά δεν υπάρχει υποστήριξη από το περιβάλλον για την εφαρμογή των αξιόλογων νόμων που ψηφίσαν, αυτοί οι νόμοι δεν θα μπορούν να τηρηθούν. Για παράδειγμα, εάν δεν υπάρχει αρκετή καλλιεργήσιμη γη για να καλλιεργηθεί τροφή, τότε η συμπεριφορά θα επανέλθει στην κλεψιά και τη διαφθορά, προκειμένου να αποκτηθεί με οποιοιδήποτε τρόπο η όποια τροφή υπάρχει.

Όσον αφορά την τελειότητα, αυτό είναι σαν να προσπαθούμε να φτάσουμε μια ουτοπία και ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχει ουτοπία, είμαστε πάντα σε μετάβαση με την εκμάθηση νέων πραγμάτων. Η επιβίωση του κάθε κοινωνικού συστήματος τελικά εξαρτάται από την ικανότητά να καταστεί δυνατή η κατάλληλη αλλαγή που θα βελτιώσει την κοινωνία στο σύνολό της. Τα μοντέλα που επιλέγουμε καθορίζουν αν υπάρχει ή αν τελικά δεν υπάρχει ευφυής ζωή στη γη.

11. Πώς θα είναι η εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα από την απλή παρουσίαση δεδομένων με σκοπό την απομνημόνευση τους από τους φοιτητές. Τα πρώτα στοιχεία μιας καινοτόμου εκπαίδευσης θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην επικοινωνία και την ικανότητα για επίλυση και αποφυγή συγκρούσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της έκθεσης των φοιτητών στη γενική σημασιολογία.

Παρόλο που τα βιβλία και οι υπολογιστές θα χρησιμοποιηθούν και μελλοντικά στην εκπαίδευση, η έκθεση των φοιτητών στη βασική επιστήμη αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα. Αυτό θα περιλαμβάνει γνωριμία με την επιστημονική μέθοδο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή μας διαβίωση. Αλλά περισσότερο από όλα, η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να εφαρμοστούν έχοντας ως πρωτεύων παράγοντα το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δίχως αυτά η τεχνολογική ανάπτυξη από μόνη της είναι άσκοπη.

Ένα άλλο μέρος της εκπαίδευσης που θα πρέπει να τονιστεί, είναι η συμβολή πολλών διαφορετικών εθνών στις τέχνες και τις επιστήμες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα. Η τάση του να χρησιμοποιείται η εκπαίδευση ως μέσο για την οριοθέτηση και την προστασία ενός έθνους από τα άλλα έθνη αποτελεί περισσότερο μια προπαγανδιστική προσέγγιση παρά παρουσίαση της πραγματικής πληροφορίας. Δεν είναι δυνατόν να μπορούν να κατανοήσουν οι πολίτες άλλους πολιτισμούς, χωρίς επισκόπηση πολλών διαφορετικών πολιτιστικών πρακτικών. Κανένας προηγμένος πολιτισμός σήμερα δεν έχει καταφέρει να άρει τα δικά του δεσμά από αυτή την πρακτική. Η πραγματικότητα όμως μας αποδεικνύει ότι όλα τα έθνη εξελίχθηκαν ως αποτέλεσμα πολλών δημιουργικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο που έχουν συμβάλει στις τέχνες και στις επιστήμες.

Υψηλή έμφαση θα δινόταν στην εκπαίδευση. Όσο καλύτερα ενημερωμένα θα είναι τα παιδιά , τόσο πλουσιότερη θα είναι η ζωή όλων. Κάθε παιδί που παίρνει ναρκωτικά σήμερα είναι μια σπαταλημένη ζωή και τελικά όλοι μαζί πληρώνουμε τον χαμό της. Αν και τα βιβλία, τα βίντεο, οι υπολογιστές και η εικονική πραγματικότητα θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούνται, οι περισσότερες από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες θα βασίζονταν στη συμμετοχή και οι σπουδαστές θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν άμεσα με το φυσικό περιβάλλον. Θα ενημερώνονταν για τις συμβιωτικές αλληλεξαρτήσεις μεταξύ του φυτικού και του ζωικού τύπου ζωής. Θα μάθαιναν να λειτουργούν πάνω σε μια πρακτική προσέγγιση, όπου η εκπαίδευση και οι επικοινωνιακές επιστήμες θα ήταν το σημείο εστίασης, επιτρέποντας στους σπουδαστές να πιάσουν πραγματικά το νόημα των φυσικών φαινομένων με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο. Προ πάντων, θα μάθαιναν πώς να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με τους άλλους, να μοιράζονται την εμπειρία, να εξετάζουν τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στα προβλήματα και να δέχονται τις εθνικές και πολιτιστικές διαφορές, ώστε να αντικατασταθεί η αδιαλλαξία με την κατανόηση.

Μια περιεκτική επισκόπηση της ιστορίας όλων των πολιτισμών θα ήταν ουσιαστική στην κατανόηση άλλων πολιτισμών, των αρχών και των δυνάμεων που τους διαμορφώνουν. Η γενικής φύσεως εκπαίδευση, όπως προτείνεται από το Venus Project, θα επιτρέψει στους σπουδαστές να κερδίσουν μια καλύτερη κατανόηση των πολιτισμών που διαφέρουν από τους δικούς τους. Αυτό οδηγεί σε μια καλύτερη κατανόηση του πλεονεκτήματος όλων των εθνών όταν ενώνονται μαζί για τη συντήρηση της ζωής στο πλανήτη Γη. Με έμφαση σε μια παγκόσμια άποψη, θα ήταν δυσκολότερο να πειστεί καθένας να συμμετέχει στην επιθετική, δυσάρεστη ή εμπόλεμη συμπεριφορά προς άλλα άτομα και άλλα έθνη. Με αυτήν την ευρύτερη εκπαίδευση, τα παιδιά θα έφταναν στην κατανόηση ότι η γη είναι ένα φανταστικό και γενναιόδωρο μέρος όπου όλα τα έθνη μπορούν να την μοιραστούν και να ευημερήσουν.

12. Η αλλαγή δεν θα μπορούσε να έρθει μέσα από μια εύλογη και λογική εξέλιξη;

Οι λύσεις στα προβλήματά μας δεν θα επιτευχθούν με την εφαρμογή της λογικής. Δεν ζούμε σε ένα εύλογο και λογικό κόσμο. Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία σε καμία κοινωνία που σκόπιμα ή συνειδητά τροποποίησε τον πολιτισμό της για να ταιριάζει στις αλλαγές της εκάστοτε εποχής. Οι πραγματικοί παράγοντες που ευθύνονται για τις κοινωνικές αλλαγές ήρθαν σαν αποτέλεσμα των βίο – κοινωνικών πιέσεων που συνδέονται με όλα τα κοινωνικά συστήματα. Αυτό γίνεται με φυσικά ή οικονομικά περιστατικά που απειλούν άμεσα μεγάλους αριθμούς ατόμων.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι υπεύθυνες για τις κοινωνικές αλλαγές και περιλαμβάνουν τους περιορισμένους πόρους, τον πόλεμο, τον υπερπληθυσμό, τις επιδημίες, τις φυσικές καταστροφές, την οικονομική ύφεση, την μείωση του πληθυσμού σε μαζική κλίμακα, την αντικατάσταση του ανθρώπου στις δουλειές από τις μηχανές καθώς και την αποτυχία των ηγετών τους, στο να δώσουν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Αλλαγή μπορεί να προέρχεται από καταστροφές ή από σημαντικές τεχνολογικές προόδους. Η εισαγωγή της γεωργίας οδήγησε σε μια σημαντική αλλαγή στην κοινωνία, όπως και η Βιομηχανική Επανάσταση και η καθιέρωση του χρήματος ως μέσο ανταλλαγής στην διαδικασία της απόκτησης αγαθών. Από ιστορική άποψη όλα αυτά φαίνονται θετικά. Κατά τη στιγμή της χρησιμοποίησής τους, ωστόσο, οι άνθρωποι έχασαν θέσεις εργασίας, νέες δεξιότητες απαιτήθηκαν και ολόκληροι τρόποι ζωής εξαφανίστηκαν.

Η κατεύθυνση που παίρνει η αλλαγή δεν είναι πάντα προς το καλύτερο ή για τη βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης. Η αλλαγή είναι ρίσκο. Η στέρηση ή έλλειψη, είτε είναι τεχνητή είτε πραγματική, κινεί την οικονομία. Ηγέτες που αναζητούν κι έχουν δύναμη, με μια εντολή τους έχουν αρκετά ισχυρά όπλα για να εξολοθρεύσουν ολόκληρους πληθυσμούς και να καταστήσουν τον πλανήτη μας ακατοίκητο. Η ικανότητα της ανθρωπότητας για δημιουργικότητα και καινοτομία, υπερβαίνει κατά πολύ την κλίση της για την καταστροφή, αλλά κάθε φορά που ασκείται καταστροφική ισχύς, πηγαίνει η ανθρωπότητα χιλιάδες βήματα πίσω για ελάχιστα βήματα μπροστά.

Η ιστορία δείχνει ότι δεν ήταν όλες οι αλλαγές ευεργετικές για την ανθρωπότητα, την ακεραιότητα του πλανήτη ή τα συστήματα υποστήριξης της ζωής. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι επιθυμούν την επιστροφή σε παλαιότερες και απλούστερες εποχές.

Δεν υποστηρίζω ότι αυτά τα μεγάλα θεσμικά όργανα πρέπει να ανατραπούν: απλά λέω ότι πια δεν λειτουργούν κι ότι έχουν καταστεί ανεφάρμοστα . Δυστυχώς, θα πρέπει να επέλθει μια κοινωνική και οικονομική κατάρρευση ώστε να επέλθει ο θάνατος του παλαιού συστήματος και των θεσμών του. Στο σημείο αυτό η μόνη σημαντική κοινωνική αλλαγή πιθανόν να προκύψει όταν ένας επαρκής αριθμός ατόμων, λόγω οικονομικής αδυναμίας, χάσει την εμπιστοσύνη του στους εκλεγμένους αξιωματούχους. Το κοινό θα ζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ενώ θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός λαμπρού νέου κεφαλαίου του ανθρώπινου δράματος, είναι πολύ πιο πιθανό η εξέλιξη να είναι μια μορφή της δικτατορίας, ίσως ακόμη και ένα αμερικανικό εμπορικό σήμα του φασισμού, που φαινομενικά θα παρουσιάζεται στο λαό ως ένας τρόπος προστασίας τους από τα προϊόντα του δικού τους ανεπαρκή πολιτισμού.

Ωστόσο, δεν αρκεί απλά να επισημάνω τους περιοριστικούς παράγοντες που μπορεί να απειλούν την επιβίωση όλων των εθνών. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε αυτή την τεχνολογική εποχή, όλοι οι πολιτισμοί, κάποιοι περισσότερο από άλλους, είναι να προσφέρουμε μια ομαλή μετάβαση προς την καθιέρωση ενός νέου τρόπου σκέψης για εμάς τους ίδιους, το περιβάλλον και τη διαχείριση των ανθρώπινων υποθέσεων.

Είναι πλέον υποχρεωτικό να συμμετάσχουν όλα τα έθνη σε μια κοινή επιχείρηση σχεδιασμού νέων εναλλακτικών προτάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με προσανατολισμό προς την κατεύθυνση του κοινωνικού καθεστώτος. Αυτή είναι η μόνη επιλογή αν θέλουμε να αποφύγουμε την αναπόφευκτη παρακμή του πολιτισμένου κόσμου. Για να επιτευχθεί αμοιβαία ευημερία, η ανθρωπότητα πρέπει να ενωθεί και η καθολική κοινή πρόσβαση στους πόρους είναι απαραίτητη.

13. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για το συνολικό σχεδιασμό του Venus Project;

Μαζί με έναν νέο προσανατολισμό προς την κατεύθυνση του ανθρώπου και της προστασίας του περιβάλλοντος, πρέπει να υπάρχει η μεθοδολογία για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το σημερινό νομισματικό οικονομικό σύστημα, θα πρέπει τελικά να αντικατασταθεί από το οικονομικό σύστημα που θα βασίζεται στους φυσικούς πόρους. Για την αποτελεσματική και οικονομική αξιοποίηση των πόρων, οι αναγκαίες ρομποτικές και μηχανογραφικές τεχνολογίες θα πρέπει να εφαρμοστούν για να εξασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης για όλους. Με την έξυπνη και ανθρώπινη εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα είμαστε σε θέση να κατευθύνουμε και να διαμορφώνουμε το μέλλον μας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, του εαυτού μας, καθώς και για τις επόμενες γενιές.

Δεν αρκεί απλά να υποστηρίζουμε την ιδέα της συνεργασίας όλων των εθνών. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια κοινωνία που να βασίζεται σε ένα πρακτικό σχέδιο αποδεκτό από όλους του παγκόσμιους πληθυσμούς. Χρειαζόμαστε επίσης ένα διεθνές συμβούλιο σχεδιασμού ικανό να μετατρέπει τα αρχικά σχέδια σε πρακτικά αποτελέσματα που θα είναι τα πλεονεκτήματα της παγκόσμιας ενοποίησης.

Ο σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στην φέρουσα ικανότητα πόρων του πλανήτη μας και τις ανάγκες των κατοίκων της Γης. Για να διατηρηθεί ο πολιτισμός μας, θα πρέπει να συντονιστούν η προηγμένη τεχνολογία και οι διαθέσιμοι πόροι βασιζόμενοι σε μια ανθρωπιστική προσέγγιση των συστημάτων.

14. Ποια είναι η προσέγγιση για τους επαγγελματίες στην λειτουργία αυτής της νέας κοινωνίας;

Πολλά από τα επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα θα καταργηθούν σταδιακά. Με το ρυθμό των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα, ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων θα καταστεί άνευ αντικειμένου και θα εξαφανίζεται. Σε μια κοινωνία που εφαρμόζει μια προσέγγιση συστημάτων, τα επαγγέλματα αυτά θα αντικατασταθούν από διεπιστημονικές ομάδες - από αναλυτές συστημάτων, προγραμματιστών, ερευνητές λειτουργιών, και αυτούς που συνδέουν τον κόσμο μαζί με τεράστια δίκτυα επικοινωνιών.

Έχουμε τις ικανότητες και τις γνώσεις για την αξιοποίηση διεπιστημονικών ομάδων σε όλα τα προβλήματα. Ωστόσο, σήμερα μόνο σε περιόδους πολέμου ή εθνικής έκτακτης ανάγκης καλούμε και συγκεντρώνουμε διεπιστημονικές ομάδες στο να βοηθήσουν στην εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων σε κοινωνικά προβλήματα. Αν κινητοποιηθούν οι ίδιοι πόροι για τα κοινωνικά μας προβλήματα σε καθημερινή βάση, όπως κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, ευεργετικά αποτελέσματα σε μεγάλη κλίμακα μπορούν να επιτευχθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί με τη χρήση πολλών από μας πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων κατάρτισης και επιτελείων για να καθορίσουν τις βέλτιστες δυνατές εναλλακτικές μεθόδους για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Η προσέγγιση αυτή θα ήταν ένα σημαντικό πρώτο στάδιο, για να ορισθούν οι πιθανές παράμετροι για το μέλλον όλου του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η διαδικασία της κοινωνικής αλλαγής πρέπει να επιτρέπει ανά πάσα στιγμή στις αλλαγές των συνθηκών να ενημερώνουν τις παραμέτρους σχεδιασμού, καθώς και για την έγχυση των νέων τεχνολογιών στις αναδυόμενες κουλτούρες. Ομάδες σχεδιασμού, που με την χρησιμοποίηση υπολογιστών ενσωματωμένων στην κοινωνία, θα μπορούν αυτόματα να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές στις συνθήκες.

15. Πώς βλέπετε να συμβαίνει η κατάρρευση του σημερινού συστήματος;

Κυβέρνηση και η βιομηχανία θα συνεχίσει να αναθέτει όλο και περισσότερες ευθύνες για τη λήψη αποφάσεων στα ευφυή μηχανήματα. Τα σημερινά μηχανήματα επεξεργάζονται και διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια bits ανά δευτερόλεπτο πληροφοριών, πολύ περισσότερο από ότι μπορούν να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν οι άνθρωποι εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις σε πολιτικό ή βιομηχανικό επίπεδο. Επίσης, μπορούν να συγκεντρώνουν, να ενημερώνουν και να αναδιανέμουν συνεχώς τις πληροφορίες.

Η άλλη πλευρά αυτής της τάσης είναι ότι θα αντικατασταθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι ώστε δεν θα υπάρχει πλέον η αγοραστική δύναμη που απαιτείται για να διατηρηθεί ένα νομισματικό σύστημα που βασίζεται στα βάρη που προκαλεί στο σύνολο του πληθυσμού και στις κυβερνήσεις με τα ανυπέρβλητα χρέη.

Καθώς το παλιό νομισματικό σύστημα θα αρχίζει όλο και πιο πολύ να εξαρτιέται από τη αυτοματοποίηση των λειτουργιών, όλο και περισσότερα άτομα θα εκτοπίζονται, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να πάψουν να σέβονται τις αρχές της βιομηχανίας. Το χρόνια χρησιμοποιημένο μοντέλο διαβίωσης όλων των βιομηχανικών χωρών, η εξισορρόπηση δηλαδή του επαγγελματικού και του οικογενειακού συμφέροντος, θα καταστεί αδύνατο να διατηρηθεί για την πλειονότητα των ατόμων που εκτοπίστηκαν λόγω της αυτοματοποίησης.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτύσσεται, οι μηχανές θα αναλάβουν τα καθήκοντα στην περίπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε βιομηχανικές, στρατιωτικές και κυβερνητικές υποθέσεις. Αυτό δεν θα συνεπάγεται την κατάληψη του κόσμου από τα μηχανήματα. Αντίθετα, θα ήταν η σταδιακή μεταβίβαση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων στην νοημοσύνη των μηχανών ως η επόμενη φάση της κοινωνικής εξέλιξης.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ηγέτες των κυβερνήσεων μπορούν να επιφέρουν αλλαγές έχοντας βαθιά ανησυχία για την ευημερία των πολιτών τους. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια και καμία αλλαγή στην κοινωνία δεν έχει επέλθει ως αποτέλεσμα των μεταβολών στα σχολεία ή στο σπίτι. Όλα τα συστήματα που καθορίζονται από τις κυβερνήσεις τείνουν να διατηρούν και να υποστηρίζουν τα δικά τους συμφέροντα και την βάση της ισχύς τους.

Οι πραγματικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές έχουν να κάνουν περισσότερο με απρόβλεπτα εξωτερικά γεγονότα και βίο - κοινωνικές πιέσεις που μεταβάλλουν το περιβάλλον μας και το κοινωνικό καθεστώς: για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση των μηχανών και των μεθόδων που αντικαθιστούν τους ανθρώπους και τους αφαιρούν τα μέσα στο να βγάζουν τα προς το ζην, δυσμενείς φυσικές συνθήκες όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι θύελλες, και οι σεισμοί, οι καταστροφές που προκαλεί η ανθρωπογενής οικονομική ταλάντωση, ή η εξωτερική απειλή από κάποιο εχθρικό κράτος.

16. Δεν θα υπάρξει αντίσταση από τους πλούσιους και τους ισχυρούς;

Ότι και να πείτε ή να σκεφτείτε για τους πλούσιους και ισχυρούς σε σχέση με την ανθεκτικότητα τους απέναντι σε μια τέτοια κοινωνία, σε πολλές περιπτώσεις, θα είναι αλήθεια, ωστόσο, εάν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την αυτοματοποίηση στις βιομηχανίες τους, καθώς αναγκαστικά θα το κάνουν αφού έχουν να ανταγωνισθούν ο ένας την βιομηχανία του άλλου, εκατομμύρια άνθρωποι θα αντικατασταθούν από μηχανήματα. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τη γραμμή συναρμολόγησης των εργαζομένων, αλλά και τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τα παρόμοια. Καθώς θα χάνουν την αγοραστική τους δύναμη, η ίδια η βιομηχανία που εξαρτάται από αυτούς δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει. Αυτό θα φέρει ένα τέλος στο παλιό και τετριμμένο νομισματικό σύστημα. Το θέμα δεν είναι αν αυτοί θα εγκαταλείψουν τις βιομηχανίες τους, Είναι ότι η απληστία τους τελικά θα τους καταστήσει παρωχημένους.

Μόνο όταν η επιστήμη και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιείται με επίκεντρο τον άνθρωπο σε έναν κόσμο στον οποίο το σύνολο των πόρων της γης θα είναι κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων που την κατοικούν, θα μπορέσουμε πραγματικά να πούμε ότι υπάρχει ευφυής ζωή στη γη.

17. Το Venus Project είναι μια Ουτοπική Κοινωνία;

Το Venus Project δεν είναι ουτοπική ιδέα. Δεν πιστεύουμε στην εσφαλμένη ιδέα μιας ουτοπικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Οι κοινωνίες είναι πάντα σε μια μεταβατική φάση. Εμείς προτείνουμε μια εναλλακτική κατεύθυνση, η οποία εξετάζει τα αίτια των πολλών μας προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σύνορα (όρια) για το τελικό ανθρώπινο και τεχνολογικό επίτευγμα – αυτό θα υπόκειται πάντα σε αλλαγές. Ακόμα και αν μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια κοινωνία τροποποιώντας τα πάντα ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων και να προστατεύσουμε το περιβάλλον σε σχέση με αυτά που γνωρίζομε σήμερα, θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε στην αρχή της επόμενης φάσης της αλλαγής.

18. Τι θεωρείτε ότι είναι ένα "υψηλό επίπεδο διαβίωσης", το οποίο όλοι στον κόσμο έχουν δικαίωμα; Και ποιος είναι εκείνος που αποφασίζει για αυτό;

Σε μια οικονομία που θα βασίζεται στους φυσικούς πόρους πολλές από τις ελλείψεις που έχουμε σήμερα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν εύκολα χάρη στην τεχνολογική εφευρετικότητα και τη μείωση των αποβλήτων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια μορφή εξατμιζόμενης συμπύκνωσης σε όλους τους τομείς όπου υπάρχουν ελλείψεις νερού. θα μπορούσαμε να προσφέρουμε κανάλια από τη θάλασσα στη γη και να τα καλύπτουμε για αρκετά μίλια με διαφανή περιβλήματα. Αυτά τα καλύμματα θα χρησιμοποιούνται για την επίτευξη της εξατμιζόμενης αφαλάτωσης. Όλοι οι αυτοκινητόδρομοι, οι χώροι στάθμευσης, και οι στέγες στις νέες πόλεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της κοινότητας, χωρίς την καύση ορυκτών καυσίμων. Με τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας και μόνο (τη φυσική θερμότητα της γης), θα μπορούσαμε να δώσουμε μια τεράστια ώθηση στην κοινωνία μας για τα επόμενα χίλια χρόνια, αλλά αυτή η τεχνολογία είναι σήμερα σχετικά ανεκμετάλλευτη. Υπάρχει επίσης το κύμα, η αιολική ενέργεια, οι συμπυκνωτές θερμότητας καθώς και πολλές άλλες ανεκμετάλλευτες πηγές ενέργειας.

Δυστυχώς ποτέ δεν ανατέθηκε στην επιστήμη η παραγωγή της αφθονίας, προς όφελος όλων των ανθρώπων της γης.

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο, θα σημαίνει ότι όλα τα μέλη της κοινωνίας θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής – ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, τροφή, ένδυση, στέγαση, ψυχαγωγία, ελεύθερος χρόνος και περισσότερα. Οι ώρες εργασίας θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά έως ότου εξαλειφθούν πλήρως. Με την εξάλειψη της τεχνητής παλαίωσης και απαξίωσης, καθώς και την αναπαραγωγή των ίδιων προϊόντων από πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές, ξεπερνώντας την ανάγκη για την διαφήμιση, τις πωλήσεις, τους δικηγόρους, το προσωπικό των επιχειρήσεων, τους τραπεζίτες και όλων των άλλων μη παραγωγικών επαγγελμάτων θα μπορούσαμε εύκολα να προσφέρουμε πολλά περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες για όλους τους ανθρώπους. Σήμερα η μεσαία τάξη ζει καλύτερα από όλους τους βασιλιάδες του παρελθόντος. Σε μια οικονομία που θα βασίζεται στους φυσικούς πόρους, όταν η κύρια ώθηση και ο συνολικός στόχος της επιστήμης και της καινοτόμου τεχνολογίας θα κατευθύνονται στο να προσφέρουν ένα υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης για όλους, ο τρόπος ζωής μας θα ξεπερνά κατά πολύ οτιδήποτε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί σήμερα.

19. Ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις στην Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους;

Κανένας. Φτάνουμε στις αποφάσεις από την εισαγωγή των νεώτερων τεχνολογιών και τις δυνατότητες που έχει η Γη σε πρώτες ύλες. Οι υπολογιστές θα μπορούσαν να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες με τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες σε βιομηχανικές και φυσικές τοποθεσίες.

20. Τα επαγγέλματα όπως οι ιατροί που θα κάνουν περισσότερη δουλειά, θα απαιτούν περισσότερους πόρους από, για παράδειγμα, τους καλλιτέχνες;

Όταν οι πόροι θα είναι διαθέσιμοι σε όλους χωρίς μια τιμή και περιορισμένη ποσότητα, οι ανθρώπινες αξίες θα δεχτούν σημαντικές αλλαγές. Οι περισσότεροι από μας έχουμε μάθει να ζούμε στον πολιτισμό που βυθίζεται στην έλλειψη, έλλειψη που παράγεται τεχνητά με προγραμματισμένη βραχυβιότητα. Είμαι ιδιαίτερα καχύποπτος με εκείνους όπου το κίνητρό που τους παρακινεί είναι το χρήμα.

Δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για οποιαδήποτε αγχωτική εργασία, θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη πληθώρα σε εργατικό προσωπικό που θα αποβάλει ουσιαστικά οποιεσδήποτε υψηλές εργασιακές πιέσεις έως ότου μπορούν να καταργηθούν σταδιακά από την καινοτόμο τεχνολογία.

21. Τι θα γίνει με τη θρησκεία;

Οι έννοιες που παρουσιάζονται από το Venus Project δεν είναι σε καμία περίπτωση ασυμβίβαστες με τις περισσότερες από τις θρησκευτικές διδασκαλίες του κόσμου. Ίσως η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι θα επιθυμούσαμε πραγματικά να μετατρέψουμε αυτά τα υψηλά ιδανικά σε μια υλοποιήσιμη πραγματικότητα για τα έθνη του πλανήτη μας.

Σε έναν πόρο υπάρχει υλικό κέρδος για το καθένα, εάν η χώρα τους συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα αποκαλούμενο κοινή κληρονομιά που θα προωθήσει όλα τα έθνη. Εκείνοι που αρνούνται να συμμετέχουν θα χάσουν τα πλεονεκτήματα που αποκομίζονται.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να ασκήσει οπουδήποτε σύστημα πεποίθησης, αλλά δεν μπορούν να το επιβάλλουν σε άλλους. Ο καθένας μπορεί να πάει οπουδήποτε αυτός θέλει χωρίς περιορισμούς οποιουδήποτε είδους. Εάν αποτυγχάνουν να συμπεριφερθούν εποικοδομητικά βοηθιούνται, αντί να κλείνονται στη φυλακή ή να τιμωρούνται. Θα υπάρξει μια σταθερή προσπάθεια βοήθειας, να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα, ακόμη και σε εκείνα τα έθνη που θεωρούν ότι θέλουν να κινηθούν ανεξάρτητα.

Αυτό δεν θα παρεμποδίσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, τα κοινωνικά τους έθιμα και τις παραδόσεις. Αυτοί δεν μπορούν να αποκλειστούν, μπορούν μόνο να εκπαιδευτούν έξω από τις πεποιθήσεις που είναι άσχετες. Προτιμάμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την προσέγγιση παρά στρατιωτική. Αν και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, αισθανόμαστε ότι θα δουν τελικά τα πλεονεκτήματα αυτής της άποψης, να ενωθούν μαζί μας και θα μοιράζονται τους φυσικούς πόρους, ακριβώς όπως ενώθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να σταματήσουν την πάλη για τα σύνορα.

Όλες αυτές οι χώρες έχουν ελλείψεις των φυσικών πόρων και αισθανόμαστε ότι θα δουν τα πλεονεκτήματα. Δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε.

22. Σε ένα σύστημα που όλα είναι διαθέσιμα χωρίς τιμή, δεν θα καταργηθούν τα κίνητρα;

Το σύστημα της ελεύθερης αγοράς επιτυγχάνει να δημιουργεί το κίνητρο, εντούτοις παράγει επίσης το κίνητρο για τη δωροδοκία, την κλοπή, και την πλεονεξία. Ο στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε ένα νέο σύστημα κινήτρου, ένα που κατευθύνεται όχι άλλο προς τους ρηχούς και εγωκεντρικούς στόχους του πλούτου, της ιδιοκτησίας, και της δύναμης.

Σήμερα, τα οικονομικά εμπόδια τοποθετούν τους τεράστιους περιορισμούς στην καινοτομία, τη μεμονωμένη δημιουργικότητα, και το προσωπικό κίνητρο.

Στο Venus project, τα χρήματα δεν θα απαιτούνταν για να βοηθήσουν κάποιον να επιτύχει ή να δημιουργήσει, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις θα παρέχονται για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του καθενός.

Υποστηρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε όλες τα αγαθά και τις υπηρεσίες, ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση, καταφύγιο, τρόφιμα και ούτω καθ' εξής. Δεν είναι αρκετό να παρέχουμε τα αναγκαία μόνο για την επιβίωση. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας θα παραγάγουν ένα νέο σύστημα κινήτρου. Οι άνθρωποι χρειάζονται τις προκλήσεις, προκειμένου να εξελιχθούν διανοητικά και να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο της περιέργειας και μιας ανάγκης να υπερνικηθούν οι ελλείψεις. Ο τύπος εκπαίδευσης που υποστηρίζουμε είναι, η ευφυής χρήση των υπαρχόντων φυσικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το επαίσχυντο για το ελεύθερο επιχειρηματικό σύστημα είναι, οι σπαταλημένες ζωές πολλών ανθρώπων - νέα κορίτσια που στέκονται πίσω από τους πάγκους στα καταστήματα που περιμένουν μια πώληση, τους άνδρες και γυναίκες που εργάζονται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούν ένα μικρό μέρος των διανοητικών ικανοτήτων τους. Στα σχολεία του αύριο οι άνθρωποι θα μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν με τους άλλους έξυπνα, να συνεργαστούν και να μοιραστούν τις ιδέες να βοηθήσουν να κάνουν τον κόσμο πολύ καλύτερο, και να μην σπαταλήσουν τους πόρους στους πολέμους και τις στρατιωτικές δαπάνες.

Εάν αποτύχετε να πιάσετε τη σημασία εξετάστε αυτό: όταν οι Πολιτείες ενώθηκαν οι πολιτοφυλακές εξαφανίστηκαν στα σύνορα και Αμερικανοί ήταν χωρίς εδαφικές διαφωνίες. Αυτή η ίδια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί συνολικά όπου όλα η επιστήμη και η τεχνολογία θα χρησιμοποιούνται προς όφελος των κατοίκων όλης γης.

Αυτές οι έννοιες είναι βασισμένες στα έτη συσσωρευμένων στοιχείων. Εάν αποτύχουμε να κάνουμε τη σκέψη μας και να προσαρμοστούμε στα καθιερωμένα κοινωνικά ινστιτούτα, οι άλλοι θα κάνουν αυτή τη σκέψη μας. Πιστεύω επίσης στο σύστημα κινήτρου αλλά όχι τα ρηχά, εγωκεντρικά κίνητρα που διαιωνίζονται από τα νομισματικά βασισμένα συστήματά μας. Η ερώτηση «γιατί είμαστε εδώ;» είναι μια φιλοσοφική ερώτηση που δεν έχει καμία αναφορά. Οι προσπάθειες έχουν γίνει από τους θεολόγους να απαντήσουν σε αυτό.

Η απάντησή μας είναι ότι είμαστε εδώ ως υποπροϊόν της εξέλιξης. Η επιστημονική απάντηση δεν είναι ένα θέμα «γιατί είμαστε εδώ,» είναι «ποιες είναι οι διαδικασίες που παράγουν τις διαφορετικές μορφές ζωής». Επίσης οδεύουμε σ’ αυτό στο βιβλίο The Best That Money Can't Buy, του Jacque Fresco, στη σελίδα 19 στο κεφάλαιο «Από τη Δεισιδαιμονία στην Επιστήμη.»

Έχετε μεγαλώσει να πιστεύετε ότι οι άνθρωποι εμπνέονται από τις ανταμοιβές ή τα χρήματα. Στην ουσία όλοι οι άνθρωποι που έχουμε θαυμάσει στο παρελθόν, Michael Angelo, DA Vinci, Bell, τους αδελφούς Wright, Δαρβίνο, και πολλοί άλλοι που εργάζονταν επειδή ενδιαφέρθηκαν για την επίλυση προβλήματος, μη οικονομικό κέρδος. Αυτό ήταν σε μερικές περιπτώσεις ένα υποπροϊόν. Συνήθως οι οικονομικά προσανατολισμένοι άνθρωποι γίνονται επιχειρηματίες ή χρηματιστές, είναι σπάνια δημιουργικοί.

Έχω αισθανθεί απειλή από τους ανθρώπους των οποίων το μόνο κίνητρο είναι οικονομικό κέρδος. Στα νησιά στο Νότιο Ειρηνικό, οι άνθρωποι είχαν περισσότερο από αρκετούς πόρους. Αν και η μπανάνα, οι καρύδες, τα ψάρια και οι αρτόκαρποι ήταν άφθονοι, οι ντόπιοι απασχολήθηκαν με δημιουργία εξοπλισμού ναυσιπλοΐας, κανό, καλύβες, και ύφαναν το ύφασμα. Αν και κανένα χρήμα δεν χρησιμοποιήθηκε, το κίνητρό τους βελτίωσε το βιοτικό επίπεδό τους.

Τις πρώτες ημέρες στην Αμερική ένα ανδρόγυνο μπορούσε να χτίσει ένα ξύλινο σπίτι σε μερικούς μήνες. Σήμερα χρειάζονται 30 έτη περίπου για να πληρώσει κανείς ένα σπίτι με τα πρόσθετα κεφάλαια στους τραπεζίτες και άλλοι που δεν έχουν καμία σχέση πραγματικά με την οικοδόμηση του σπιτιού. Εάν εξετάσετε προσεκτικά τις δηλώσεις ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε όλες τις ανάγκες της ζωής θα διαπιστώσετε ότι πολλοί πλούσιοι άνθρωποι δεν τρώνε 25 γεύματα ημερησίως ακόμα κι αν έχουν πρόσβαση σ’ αυτά και δεν γεμίζουν το σπίτι τους με εκατοντάδες μουσικά όργανα και εκατοντάδες αυτοκίνητα. Δεν είναι η αφθονία των πόρων που είναι ενοχλητική στους ανθρώπους, είναι η έλλειψη πόρων που είναι αρμόδια για τα περισσότερα εγκλήματα, κατάχρηση, εξαπάτηση κ.λ.π.

Σκεφτείτε αυτό, όταν λίγα έθνη ελέγχουν τους περισσότερους παγκοσμίως πόρους εκμεταλλεύονται τα άλλα έθνη από την θέση ισχύος τους. Όλο το τεχνικό προσωπικό και ο καθένας θα έχει πρόσβαση σε ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, το κίνητρο, που θα ωθήσει τους ανθρώπους, είναι το τέλος του πολέμου, των εδαφικών διαφωνιών, της οικονομικής δυσκολίας, του χρέους, και της βάσης για τα περισσότερα εγκλήματα δεδομένου ότι όλα θα αποβληθούν. Σε αυτήν την νέα κοινωνία όπως προτείνεται από το πρόγραμμα της Αφροδίτης, το περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι ανατρέφονται και εκπαιδεύονται θα βασιστεί στις θεμελιώδεις αρχές της επιστήμης και την περιεκτική γνώση της αλληλεξάρτησης μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, το οποίο στηρίζει όλη τη ζωή.

23. Δεν είναι ενάντια στην Ανθρώπινη Φύση αυτό;

Από τον H. G. Wells, “Οι αντιπροοδευτικοί των αρχών του 20ου αιώνα ήταν βέβαιοι ότι η «Ανθρώπινη Φύση» δεν άλλαξε ποτέ. Ότι δηλαδή, οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής ένιωθαν και σκέπτονταν σαν τραπεζικοί υπάλληλοι που κάνουν πικ-νικ σε μια σπηλιά, και οι ιδέες του Κονφούκιου και του Βούδα ήταν εύκολα ανταλλάξιμες με τις ιδέες του Rousseau, του Karl Marx ή του De Windt. Δεν ήταν απλά ανίδεοι, αλλά παραπληροφορημένοι για σχεδόν κάθε σημαντικό γεγονός στο παρελθόν και την τωρινή κατάσταση της φυλής.”

Από το New Utopians του Robert Boguslaw: “Όπως ο Norman R. F. Maier (και άλλοι) τόνισαν χρόνια πριν, ο όρος «Ανθρώπινη Φύση» χρησιμοποιείται χαρακτηριστικά σαν πρόσχημα για να κρύψει την άγνοιά μας για τον άνθρωπο γενικά. Και μια από τις πιο στοιχειώδης παραλείψεις που γίνονται στις συζητήσεις για την ανθρώπινη συμπεριφορά προκύπτει από την άγνοια του γεγονότος ότι οι πράξεις των ανθρώπων υποκινούνται από εξωτερικές καθώς και εσωτερικές δυνάμεις.”

Όπως ο Arthur C. Clarke και πολλοί ακόμα συγγραφείς έχουν τονίσει, οποιοσδήποτε θέτει το ερώτημα της ανθρώπινης φύσης είναι αφελής.

Από το βιβλίο Looking Forward του Jacque Fresco:

“Όταν λίγα ήταν γνωστά για την Κοινωνική Ανθρωπολογία, την Κοινωνιολογία και την Ψυχολογία, φαινόταν πολύ σωστό να αντισταθεί κανείς στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις λέγοντας, «Δεν θα πετύχει. Είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση». Είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να εκτιμήσουν το γεγονός ότι αυτό που ονομάζουν "ανθρώπινη φύση" απλά δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι είναι σαν καθρέπτες, αντανακλούν κατά ένα μεγάλο μέρος το περιβάλλον τους. Αν οι άνθρωποι έρχονταν στον κόσμο με μια προκαθορισμένη "φύση" αποτελούμενη από αυτόματες απαντήσεις, ο πολιτισμός θα ήταν αδύνατος. Όπως τα μυρμήγκια, θα ζούσαμε τις ζωές μας σε μοντέλα που ελάχιστα θα τροποποιούνταν με το πέρασμα του χρόνου. Το αξιοθαύμαστο με εμάς είναι ότι ερχόμαστε στον κόσμο με μέγιστη προσαρμοστικότητα.”

Από το The Best That Money Can't Buy, σελίδα 89, του Jacque Fresco:

Θρησκοληψία , ρατσισμός, εθνικισμός, ζήλια, καχυποψία, απληστία και εγωκεντρική συμπεριφορά είναι όλα διδασκόμενα μοντέλα συμπεριφοράς, τα οποία ενδυναμώνονται ή ενισχύονται μέσω της ανατροφής μας. Αυτά τα μοντέλα συμπεριφοράς δεν είναι κληρονομημένα ανθρώπινα γνωρίσματα ή «ανθρώπινη φύση» όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διδαχθεί να πιστεύουν. Αν το περιβάλλον παραμείνει αναλλοίωτο, παρόμοια συμπεριφορά θα επανεμφανιστεί. Όταν ερχόμαστε στον κόσμο, φτάνουμε "καθαροί" όσο αναφορά τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Σε τελική ανάλυση, οποιαδήποτε κρίση σχετικά με την ανεπιθύμητη ανθρώπινη συμπεριφορά είναι άσκοπη χωρίς μια απόπειρα να αλλάξει το περιβάλλον που την δημιουργεί. Σε μια κοινωνία που καλύπτει τις περισσότερες ανθρώπινες ανάγκες, η εποικοδομητική συμπεριφορά θα ενισχύονταν, και άνθρωποι με δυσκολίες αλληλεπίδρασης με την κοινότητα θα δέχονταν βοήθεια, δεν θα φυλακίζονταν.

Η επιδίωξη μιας ιδιαίτερα ηθικής συμπεριφοράς έχει να κάνει με ανθρώπινες επιδιώξεις και ιδανικά. Λειτουργική ηθική είναι η ικανότητα να παρέχεις ένα επίπεδο επεξεργασίας ώστε να επιτευχθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους τους ανθρώπους. Με αυτό, εννοούμε παροχή καθαρού αέρα και νερού, προϊόντων και υπηρεσιών, και ενός υγιούς και καινοτόμου περιβάλλοντος που θα μας γεμίζει συναισθηματικά και διανοητικά . Είναι δύσκολο να συλληφθεί οποιαδήποτε λύση που θα εξυπηρετούσε το συμφέρον της πλειοψηφίας σε ένα χρηματικό σύστημα. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς έναν περιεκτικό επανασχεδιασμό του χρηματικού συστήματος από μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους.

24. Έχουμε την ενέργεια να εξαλείψουμε την έλλειψη;

Ναι. Το δυναμικό των ανεκμετάλλευτων πηγών ενέργειας είναι σχεδόν απεριόριστο. Εάν είχαμε αξιοποιήσει την θερμότητα της ερήμου, τον άνεμο, το κύμα, την παλίρροια ακόμα και μέρος από τα θερμά υδάτινα ρεύματα του Βόρειου Ατλαντικού, του Ισλανδικού Ρεύματος, και του Ιαπωνικού Ρεύματος θα μπορούσαμε να είχαμε αντιμετωπίσει κάθε έλλειψη ενέργειας σήμερα παγκοσμίως. Εάν είχαμε αξιοποιήσει τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στην εξέλιξη των στρατιωτικών συστημάτων τα τελευταία 40 χρόνια, με σκοπό την εξέλιξη των καθαρών πηγών ενέργειας, ο κόσμος θα ήταν μακράν καλύτερος, ασφαλέστερος και ένα καθαρότερο μέρος για όλη την ανθρωπότητα.

Το δυναμικό της γεωθερμικής ενέργειας είναι σχεδόν απεριόριστο και μπορεί εύκολα να προμηθεύσει με ενέργεια τις ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη. Ακόμα και αν αξιοποιήσουμε μόνο το 1% από την γεωθερμική ενέργεια του φλοιού της γης θα είχαμε στην διάθεσή μας περίπου 500 φορές την ενέργεια που περιέχεται σε όλα τα αποθέματα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον κόσμο. Αυτή η πηγή ενέργειας εκλύει ελάχιστο ή καθόλου θείο σε σύγκριση με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας που είναι βασισμένα στην καύση ορυκτών καυσίμων και δεν εκπέμπει καθόλου οξείδια του αζώτου.

Επιπλέον, οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις απαιτούν πολύ μικρή έκταση γης σε σύγκριση με άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Το άνοιγμα γεωθερμικών φρεατίων έχει μακράν λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από άλλους ενεργειακούς πόρους και δεν υπάρχει ανάγκη για ορυχεία, τούνελ, ανοικτές τάφρους και αποθήκευση αποβλήτων.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας είναι διαθέσιμο στις πλέον εξωτερικές στρώσεις του φλοιού της γης, που είναι περίπου 6 μίλια και αυτή η πηγή ενέργειας είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο από τις Άνδεις στην Νότια Αμερική μέχρι τον Κόλπο της Καλιφόρνιας, στις Κοιλάδες του Ρίφτ, στην μεσοωκεάνια Ράχη του Ατλαντικού και κατά μήκος του Βερίγγειου Πορθμού.

25. Ποιο είναι το σχέδιο;

Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να χτιστούν νέες πόλεις σαν ανεξάρτητα συστήματα από την αρχή από το να αποκατασταθούν και να ανακατασκευασθούν οι παλιές. Οι νέες πόλεις έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τελευταίες τεχνολογίες και να είναι καθαρές, ασφαλείς και γενικά ένα ευχάριστο μέρος να ζει κανείς. Σε πολλές περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί κυκλική διάταξη.

Χρειαζόμαστε μία έρευνα για όλες τις διαθέσιμες πηγές του πλανήτη. Η πρώτη πειραματική πόλη ή κέντρο σχεδιασμού θα διεξάγει μία παγκόσμια έρευνα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τις εγκαταστάσεις παραγωγής, την μεταφορά, το τεχνικό προσωπικό, τον πληθυσμό καθώς και όλες τις άλλες ανάγκες που απαιτούνται για ένα βιώσιμο πολιτισμό. Αυτή η έρευνα θα μας δώσει την δυνατότητα να καθορίσουμε τις παραμέτρους για την παγκόσμια σχεδίαση, εξανθρωπισμού της κοινωνικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, βάση των δυνατοτήτων της Γης και των αναγκών των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί καλύτερα με ένα συνεχώς ενημερωμένο, αυτοματοποιημένο μοντέλο των πόρων του πλανήτη μας.

Ο σκοπός λειτουργίας της πρώτης πόλης είναι ο έλεγχος εγκυρότητας των παραμέτρων σχεδιασμού και να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές αν χρειαστεί. Αυτό θα προαγάγει αυτή τη νέα κοινωνική κατεύθυνση σε πολλά μέτωπα με τα βιβλία, τα περιοδικά, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα σεμινάρια, το θέατρο και τα θεματικά πάρκα καθώς επίσης και το σχεδιασμό και πειραματισμό με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες οικοδόμησης, για την επόμενη πόλη. Η έρευνα θα επιδιώξει επίσης την εξέλιξη των καθαρών εναλλακτικών πηγών ενέργειας και να ξεπεραστούν οι ελλείψεις με την ανάπτυξη νέων υλικών.

Το νέο σύστημα θα παρέχει όλες τις ανάγκες που απαιτούνται για την υποστήριξη των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου .Για να διατηρήσουμε τον πολιτισμό πρέπει να συντονίσουμε την προηγμένη τεχνολογία και τους διαθέσιμους πόρους με μία ανθρωπιστική προσέγγιση στα παγκόσμια συστήματα. Για παράδειγμα, τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού μίας συγκεκριμένης περιοχής θα καθορίσουν πόσα νοσοκομεία και σχολεία είναι χτισμένα και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Ορισμένα ιατρικά συστήματα θα είναι κινητά και άλλα θα είναι προκατασκευασμένα στην στεριά και στην θάλασσα.

Κατά την διάρκεια της μετάβασης, περιοχές με έλλειψη θα προμηθευτούν με συλλέκτες θερμότητας για το μαγείρεμα και την αποστείρωση του νερού. ΄Το φαγητό σε αυτές τις περιοχές μπορεί να αφυδατώνεται και να συμπιέζεται για εξοικονόμηση χώρου αποστολής. Η συσκευασίες θα είναι βιοδιασπώμενες και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν λιπάσματα φιλικά προς το περιβάλλον. Περιοχές χωρίς καλλιεργήσιμη γη θα είναι χρήσιμες, θα χρησιμοποιούν υδροπονικές εγκαταστάσεις, χερσαίες ιχθυοκαλλιέργειες και θαλάσσιες καλλιέργειες. Ενέργεια θα προέρχεται από τον άνεμο, τον ήλιο, συλλέκτες θερμότητας, φωτοβολταϊκά, κύματα, βιομάζα, γεωθερμική και άλλες πηγές ενέργειας.

Μία διεπιστημονική ομάδα από καταρτισμένο προσωπικό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχεδίου, θα εργάζονται πάνω στα αυτοματοποιημένα συστήματα για να παράγουν και να προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες σε μεγάλη κλίμακα. Αυτοί μπορεί να είναι οι στρατοί του μέλλοντος, μία μεγάλη κινητοποίηση με σκοπό την αποκατάσταση και συντήρηση της Γης και των ανθρώπων της. Αυτό δεν έχει υπάρξει ποτέ ως τώρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν τα χρήματα δεν θα είναι εμπόδιο. Ή Ερώτηση δεν είναι αν έχουμε τα χρήματα, αλλά αν έχουμε τους πόρους και τα μέσα για να προχωρήσουμε προς αυτή τη νέα κατεύθυνση.

26. Πώς θα διανέμονται ισόποσα τα αγαθά;

H διανομή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη χρήση χρημάτων ή τεκμηρίων μπορεί να επιτευχθεί με την ίδρυση κέντρων διανομής. Αυτά τα κέντρα θα είναι παρόμοια με εκθέσεις, όπου τα πλεονεκτήματα νέων προϊόντων θα εξηγούνται και θα επιδεικνύονται.

Τα κέντρα αυτά θα δείχνουν ποια νέα προϊόντα είναι διαθέσιμα και θα ενημερώνονται συνεχώς. Όταν κάποιος επισκεφτεί ένα εθνικό πάρκο, θα μπορεί να διαλέξει μια φωτογραφική μηχανή ή φορητή κάμερα, να τη χρησιμοποιήσει, και να την επιστρέψει σε κάποιο κέντρο διανομής, εξαλείφοντας την ανάγκη αποθήκευσης και συντήρησης της συσκευής από τον ίδιο.

Εκτός των μηχανοργανωμένων κέντρων των κοινοτήτων όπου τα προϊόντα θα εκτίθενται, θα υπάρχει και η τρισδιάστατη απεικόνιση προϊόντων σε επίπεδες οθόνες σε κάθε σπίτι. Αν επιθυμείς ένα αντικείμενο, μπορείς να ορίσεις μια παραγγελία και το αντικείμενο θα αυτομάτως θα παραδοθεί άμεσα στην οικία σου χωρίς τιμή, υποχρέωση ή κάποιου είδους χρέος. Το ίδιο θα γίνεται με οτιδήποτε χρειάζονται οι άνθρωποι όπως οικία, ρουχισμό, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχαγωγία κ.τ.λ.

Οι πρώτες ύλες για τα προϊόντα θα μεταφέρονται κατευθείαν στις εγκαταστάσεις κατασκευής μέσω μιας ακολουθίας αυτοματοποιημένων μεταφορών που θα χρησιμοποιεί πλοία, μονοτρόχιους σιδηρόδρομους, τρένα μαγνητικής αιώρησης, αγωγούς και δίκτυα αεροκίνητων σωλήνων. Ένα αυτόματο, μηχανοργανωμένο σύστημα απογραφής θα ενοποιεί τα κέντρα κατασκευής και διανομής, συντονίζοντας την παραγωγή να ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Έτσι μπορεί να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ οικονομίας-κατανάλωσης. Οι ελλείψεις, υπερπαραγωγές και σπατάλες αγαθών μπορούν να εξαλειφθούν. Τελικά, αγαθά και υπηρεσίες θα παράγονται σε τέτοια αφθονία ώστε να μην χρειάζεται να καταγράφονται.

Σήμερα η σπατάλη σε υλικά αγαθά ξεπερνάει το 75%. Σε μια οικονομία βασισμένη σε φυσικούς πόρους οτιδήποτε άχρηστο θα ανακυκλώνεται. Προτεραιότητα θα δίνεται στον σχεδιασμό προϊόντων υψηλής ποιότητας, έτσι ώστε τα προϊόντα να διαρκούν περισσότερο και να απαιτούν λίγη ή καθόλου επισκευή. Τα ηλεκτρονικά μέρη συσκευών θα χρησιμοποιούν συνδεόμενα εξαρτήματα για την εύκολη επισκευή τους. Δεν θα υπάρχει προσχεδιασμένη φθορά μόνο και μόνο για την πώληση νεότερων προϊόντων. Αυτό θα απαλείψει τη μεγάλη σπατάλη υλικών και αγαθών.

Εξοικονόμηση μπορεί να γίνει ακόμα και στην ενέργεια που απαιτείται για τη φόρτωση και την εκφόρτωση υλικών στα συστήματα μεταφοράς. Για παράδειγμα, αντί να ξεφορτώνονται κοντέινερ(ή εμπορευματοκιβώτια), ένα ολόκληρο μέρος του φορτίου ενός πλοίου θα αποσπάται και θα αντικαθίσταται από άλλο έτσι ώστε το πλοίο να μην χάνει χρόνο στο λιμάνι κατά τη διάρκεια της φορτοεκφόρτωσης. Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε αεροπλάνα και τρένα. Θα υπάρχει ένα τμήμα με επιβάτες και αποσκευές, το οποίο σε κάθε σταθμό θα αντικαθίσταται από ένα άλλο, έτσι ώστε το μέσο μεταφοράς να είναι πιο αποδοτικό και να εξοικονομείται χρόνος και ενέργεια. Όλα τα μέσα μεταφοράς θα λειτουργούν ηλεκτρικά.

Σε μια κοινωνία εξελιγμένων μηχανών και ανθρώπων, οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, όπως να επιστρέψουν σε σχολεία και σχολές, να ασχοληθούν με τις τέχνες, τις επιστήμες, να ταξιδεύουν κ.τ.λ. Θα υπάρχουν πολλές επιλογές εξερεύνησης, μελέτης, ψυχαγωγίας και συμμετοχής.

Τα επαγγέλματα που δεν προσφέρουν τίποτα,όπως τραπεζίτες, ασφαλιστές, διαφημιστές, marketing, πωλητές, στρατιώτες, δικηγόροι, χρηματιστές κ.ά. θα εξελιχθούν σε πιο χρήσιμες δραστηριότητες.

27. Τι εγγυάται στους ανθρώπους το δικαίωμα της συμμετοχής;

Χωρίς έννομα συμφέροντα και χωρίς τη χρήση χρημάτων, δεν κερδίζει κανείς τίποτα στην ουσία από την αυθαίρετη άποψη την στρέβλωση της πληροφορίας, ή την εκμετάλλευση άλλων ανθρώπων. Δεν υπάρχουν υποκείμενοι άκαμπτοι κοινωνικοί φραγμοί που να περιορίζουν τη συμμετοχή ή να χαλιναγωγούν την εισαγωγή νέων ιδεών. Ο κύριος στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση σε πληροφορίες, αγαθά και υπηρεσίες σε όλους τους ανθρώπους.

Σήμερα, κάθε παιδί που τρέχει από δω κι εκεί στους δρόμους ή εμπορικά κέντρα και κάθε παιδί που παίρνει ναρκωτικά είναι μια σπαταλημένη ζωή για την οποία η κοινωνία τελικά ζημιώνεται. Όσο πιο έξυπνα και μορφωμένα είναι τα παιδιά μας, τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή του καθενός από μας.

28. Πώς θα ενσωματωθούν στο σύστημα η μάθηση, η συνεργασία και η διασφάλιση της υγείας του ίδιου του συστήματος;

Aν θέλουμε τα παιδιά να αναπτύξουν μεταξύ τους μια θετική και παραγωγική σχέση, και να γίνουν με τη προσφορά τους ενεργά μέλη της κοινωνίας , ένας αποτελεσματικός τρόπος να το πετύχουμε είναι να σχεδιάσουμε ένα περιβάλλον που παράγει την επιθυμητή συμπεριφορά. Για παράδειγμα , όταν τα παιδιά θέλουν να μάθουν πώς να κατασκευάζουν ένα μικρό αμάξι, ο σχεδιασμός του θα απαιτεί τέσσερα παιδιά να σηκώνουν το αμάξι ενώ άλλα δύο θα τοποθετούν τις ρόδες. Το υπόλοιπο του αυτοκινήτου θα συναρμολογείται με παρόμοιο τρόπο , απαιτώντας τη συνεργασία όλων των παιδιών για να ολοκληρωθεί. Αυτή η φωτισμένη μορφή εκπαίδευσης θα βοηθούσε τους μαθητές να εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας.

Οι ασκήσεις στα σχολεία δεν θα ναι υποχρεωτικές ή μονότονες και δεν θα σχετίζονται με τον ανταγωνισμό, αλλά θα είναι ενσωματωμένες απευθείας με τη εμπειρία του να βρίσκονται στη τάξη. Για παράδειγμα, ένα εργαστήριο που θα ενδιέφερε τους μαθητές θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα λόφο, σ` ένα μικρό νησί στο κέντρο μιας λίμνης. Οι μαθητές θα πρέπει να κωπηλατήσουν μέχρι εκεί και να ανέβουν στον λόφο. Αυτό δεν παρέχει μόνο σωματική άσκηση, αλλά και την αίσθηση ενός επιτεύγματος, η οποία βελτιώνει τη ψυχική υγεία και τα κίνητρα.

29. Πώς μπορεί να εξαλειφθεί η χρήση των νόμων;

Σήμερα προσπαθούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων θεσπίζοντας νόμους και υπογράφοντας συνθήκες χωρίς να αλλάζουμε τις φυσικές καταστάσεις π ου είναι υπεύθυνες για τις παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Όταν δούμε τους πόρους της γης σαν κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων, οι άσχετοι νόμοι και κοινωνικές συμβάσεις θα εξαφανιστούν.

Σε μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους η κοινωνική υπευθυνότητα δεν θα είναι συνάρτηση τεχνιτών νόμων ή επιβολής. Προστασία ενάντια στη κατάχρηση μπορεί να σχεδιαστεί μέσα στο περιβάλλον. Ένα παράδειγμα είναι ένας προτεινόμενος σχεδιασμός πόλεων όπου οι άνθρωποι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πόρους, χωρίς χρέος. Αυτό θα εξάλειφε τις κλοπές. Τέτοια μέτρα δεν βασίζονται στη ψήφιση ή την επιβολή νόμων που αποτρέπουν και τιμωρούν τις καταχρήσεις. Είναι μάλλον τρόποι σχεδιασμένης απαλοιφής των ελαττωμάτων από κάθε κοινωνικό εγχείρημα, εξαλείφοντας την ανάγκη πολλών νόμων.

Προτείνουμε να απωθήσουμε τα συστήματα που από τη βάση τους προκαλούν διαφθορά και βάσανα στους ανθρώπους. Σε μια ασφαλή, καθαρή πόλη με μαζική συγκοινωνία δεν χρειαζόμαστε αστυνομία να ελέγχει την ταχύτητα των οδηγών, την οδική συμπεριφορά τους ή τα διπλώματα και τα χαρτιά τους.

Άλλα παραδείγματα είναι το νερό και ο αέρας. Ενώ και τα δύο είναι απαραίτητα για την επιβίωση και τη καλοζωία μας, δεν υπάρχουν νόμοι για το πόσες ανάσες παίρνουμε την ώρα γιατί έχουμε αφθονία. Κανείς δεν ελέγχει το πόσο νερό βγαίνει από μια πηγή, ακόμα και αν το καθαρό νερό είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Έχουμε άφθονο οπότε κανείς δεν το παρακολουθεί.

Πρέπει να τονίσω ότι αυτή η προσέγγιση για παγκόσμια διακυβέρνηση δεν έχει τίποτα κοινό με τους σκοπούς μερικών ελίτ προνομιούχων που αποσκοπούν στην δημιουργία μιας δικιάς τους διακυβέρνησης με αυτούς στο τιμόνι και με την μεγάλη πλειοψηφία να υπόκειται σε αυτούς. Αυτό το νέο όραμα παγκοσμιοποίησης παρακινεί τον κάθε άνθρωπο στον πλανήτη να γίνει όσα περισσότερα μπορεί να γίνει χωρίς να ζει σαν υποχείριο ενός κυβερνώντος σώματος.

Μια κοινωνία όπου η ανθρώπινη πλευρά εξαλείφει τους νόμους και τις προκηρύξεις παρέχοντας όλα τα πράγματα διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, ή τη θρησκεία. Όταν οι κυβερνήσεις κάνουν τους νόμους, οδηγούμαστε να πιστεύουμε ότι αυτοί οι νόμοι γίνονται για να ενισχύσουν τις ανθρώπινες ζωές. Στην αλήθεια όμως, οι νόμοι είναι απλά υποπροϊόντα της ανεπάρκειας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι “μπορούμε να ξεπεράσουμε την ιδέα οτί “κάποιος άλλος” πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις για εμάς;”

Mια καλύτερη κατανόηση του φυσικού νόμου περιλαμβάνει την ανθρώπινη σχέση με το περιβάλλον, το οποίο υποστηρίζει όλη τη ζωή. Η φύση είναι υποταγμένη στο φυσικό νόμο. Ο φυσικός νόμος δεν μπορεί να παραβιαστεί χωρίς σοβαρές συνέπειες στα άτομα ή τις κοινωνίες. Οι φυσικοί νόμοι εξουσιάζουν όλα τα συστήματα διαβίωσης. Παραδείγματος χάριν, χωρίς νερό, ο ήλιος, ή οι θρεπτικές ουσίες, τα φυτά και τα ζώα πεθαίνουν.

Ένα περιβάλλον έλλειψης, πείνας, και φτώχειας είναι μια απειλή προς όλους.

30. Ποιος θα είναι ο ρόλος της Κυβερνητικής στην λήψη αποφάσεων;

Όταν οι υπολογιστές τελικά αποκτήσουν αισθητήρες σε όλες τις περιοχές του φυσικού και κοινωνικού συνόλου, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τη συγκέντρωση της λήψης αποφάσεων. Σε μια παγκόσμια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους, οι αποφάσεις δεν θα βασίζονταν στην τοπική πολιτική αλλά σε μια ολιστική προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων.

Αυτό το συγκεντρωμένο σύστημα θα μπορούσε να συνδεθεί με τα ερευνητικά εργαστήρια και τα πανεπιστήμια, με όλα τα στοιχεία ελεγχόμενα και ενημερωμένα συνεχώς. Το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας που απαιτείται για μια τέτοια διαχείριση υποδομής είναι διαθέσιμο ήδη σήμερα. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της σημερινής τεχνολογίας υπολογιστών και του συστήματος που συστήνουμε είναι ότι το σύστημά μας επεκτείνει το αυτόνομο νευρικό σύστημά του (περιβαλλοντικοί αισθητήρες) σε όλες τις περιοχές που είναι σχετικές με το κοινωνικό συγκρότημα. Συντονίζει μια ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της διανομής, και λειτουργεί για να διατηρήσει μια οικονομία σε ισορροπία. Αυτή η τεχνολογία του βιομηχανικού ηλεκτρονικού τροφοδοτούμενου συστήματος μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Παραδείγματος χάριν, με τους ηλεκτρικούς αισθητήρες που επεκτείνονται στη γεωργική περιοχή, τα αυτοματοποιημένα συστήματα θα διαχειρίζονταν και θα έλεγχαν τη γεωργία με τον έλεγχο της στάθμης νερού, των εντόμων, των παράσιτων, τις ασθένειες των φυτών, τις εδαφολογικές θρεπτικές ουσίες, και ούτω καθ' εξής. Οι πληροφορίες επεξεργασμένες θα επιτρέψουν σε μας για να φθάσουν στην πιο κατάλληλη λήψη αποφάσεων βασισμένη σε πληροφορίες κατευθείαν από το περιβάλλον.

Οι υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμεύσουν ως οι καταλύτες για την αλλαγή. Θα καθιερώσουν επιστημονικές κλίμακες της απόδοσης. Είναι αμφισβητήσιμο ότι στο τελευταίο μέρος του 21ου αιώνα οι ανθρώποι θα διαδραματίζουν οποιοδήποτε σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Τελικά, η εγκατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανών λήψης αποφάσεων θα διαχειριστούν όλους τους πόρους και τελικά θα εξυπηρετούν το κοινό καλό.

Αυτό θα οδηγήσει σε μια πιο ανθρωπιστική γεμάτη νόημα προσέγγιση για τη διαμόρφωση του αυριανού πολιτισμού που δεν θα είναι βασισμένη στις απόψεις ή τις επιθυμίες μιας ιδιαίτερης κάστας ή ακόμα και ενός ατόμου. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν βάσει μιας περιεκτικής έρευνας για τους πόρους, την ενέργεια, και την υπάρχουσα τεχνολογία χωρίς να επιτρέπουν οποιοδήποτε πλεονέκτημα σε ένα ιδιαίτερο έθνος ή σε μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων.

Αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί με τους μεγάλης κλίμακας, βασισμένους σε υπολογιστή επεξεργαστές που μπορούν να μας βοηθήσουν στον καθορισμό των πιό ανθρωπιστικών και κατάλληλων τρόπων στη διαχείριση των περιβαλλοντικών και των ανθρώπινων υποθέσεων. Αυτό είναι ουσιαστικά η λειτουργία της κυβέρνησης. Με τις τρισεκατομμύρια επεξεργασίες των πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο που κάνουν οι υπολογιστές, οι υπάρχουσες τεχνολογίες υπερβαίνουν κατά πολύ την ανθρώπινη ικανότητα για επεξεργασίας τις πληροφορίας και μπορούν να λάβουν τις δίκαιες και βιώσιμες αποφάσεις για την ανάπτυξη και τη διανομή των φυσικών πόρων. Με αυτήν την δυνατότητα, θα εξελισσόμαστε πέρα απο τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει της απόκτηση δύναμης και πλεονεκτήματος.

31. Πως θα διαλέγει κάποιος κατοικία;

Ένα παράδειγμα της ευρείας γκάμας επιλογών διαθέσιμων σε μια οικονομία βασισμένη στους πόρους είναι ο τρόπος που κάποιος επιλέγει σπίτι. Για παράδειγμα, ένας άντρας και μια γυναίκα επισκέπτονται ένα κέντρο αρχιτεκτονικής σχεδίασης και κάθονται μπροστά σε ένα καθαρό ημισφαιρικό ολόγραμμα, περίπου δύο μέτρα σε διάμετρο. Η γυναίκα περιγράφει το σπίτι που προτιμά και τις περιοχές που την ενδιαφέρουν. Το σπίτι εμφανίζεται σαν μια τρισδιάστατη εικόνα στο κέντρο του ημισφαιρίου. Περιστρέφεται αργά για να παρουσιάζεται η εσωτερική και εξωτερική διαμόρφωση. Κατόπιν ο άντρας περιγράφει τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντα και προτιμήσεις του, και προτείνει ένα μεγαλύτερο μπαλκόνι. Η τρισδιάστατη εικόνα προσαρμόζεται. Όταν τελειώσουν με τις αλλαγές ο υπολογιστής προτείνει διάφορες εναλλακτικές για να σκεφτούν. Μπαίνουν επίσης σε μια αίθουσα εξελιγμένης εικονικής πραγματικότητας για να βιώσουν ένα εικονικό περίπατο με τη διακόσμηση που προτιμούν και να συνεχίσουν μετά να κάνουν αλλαγές.

Όταν καταλήξουν στα τελικά σχέδια ξεκινούν οι κατασκευαστικές διαδικασίες. Ο υπολογιστής επιλέγει υλικά για αποδοτικότητα και αντοχή. Κανένα δομικό στοιχείο δεν είναι μόνιμο και μπορεί να μετατραπεί και να αναβαθμιστεί με αίτηση των κατόχων.

Αυτή είναι πραγματικά ατομική απόφαση. Σε ένα χρηματικό σύστημα οι περισσότεροι ζουν κοντά στη δουλειά με ένα σπίτι, αυτοκίνητο και τρόπο ζωής που μπορούν (ή πολύ συχνά δεν μπορούν) να αντέξουν οικονομικά, αντί γι αυτά που προτιμούν. Σήμερα είμαστε τόσο ελεύθεροι όσο μας επιτρέπει η αγοραστική μας δύναμη.

Ελλείψει μιας πραγματικής αίσθησης ατομικής αξίας, πολλοί αγοράζουν σπίτια σαν σύμβολα θέσης (status) για να εντυπωσιάσουν τους άλλους. Μια οικονομία βασισμένη στους πόρους αλλάζει τη φύση των κατοικιών μας, από σύμβολο θέσης ή απλό καταφύγιο, σε μια αντανάκλαση της προσωπικότητας και των ατομικών ενδιαφερόντων.

32. Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;

Σήμερα και οι δύο γονείς εργάζονται. Η χρηματική οικονομία έχει υπονομεύσει την οικογενειακή συνοχή και την παιδική φροντίδα. Οι γονείς έχουν λίγο χρόνο για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους, και είναι συνεχώς αγχωμένοι με τους συνεχώς αυξανόμενους νοσοκομειακούς λογαριασμούς, πληρωμές ασφαλειών, εκπαιδευτικά έξοδα και το κόστος των προς το ζην.

Σε αυτόν τον τομέα, μπορούμε να αντιληφθούμε ένα από τα πιο βαθιά πλεονεκτήματα αυτού του νέου πολιτισμού. Συντομότερες εργάσιμες ημέρες θα μπορούν να παρέχουν στα μέλη της οικογένειας να επιδιώξουν περιοχές προσωπικού ενδιαφέροντος. Η ελεύθερη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες θα κάνουν το σπίτι ένα ευχάριστο μέρος, χωρίς το οικονομικό άγχος που προκαλεί τόσο μεγάλη οικογενειακή αναταραχή.

Θα είναι οι άνθρωποι ευτυχέστεροι σε αυτή την κοινωνία; Ίσως δεν είναι η ευτυχία που αναζητούμε: η ευτυχία είναι σχετική με την ευδιάκριτη φύση του κάθε ατόμου, κατ' επέκταση ορίζεται και πραγματοποιείται ατομικά. Αναζητούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πού οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την εργασία της ζωής τους, να αναπτύξουν κρυφές δυνατότητες και να επιδιώξουν όνειρα χωρίς κυβερνητική παρέμβαση και οικονομικό περιορισμό.

Μία οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους θα παρέχει κέντρα τέχνης, μουσικής, θεατρικά σχήματα και ευκαιρίες για τους ανθρώπους να επιστρέψουν σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, επιτρέποντας τους να επιδιώξουν τα ενδιαφέροντα τους. Παρ' όλο που οι άνθρωποι θα είναι οικονομικά ασφαλείς, θα συνεχίσουν να βρίσκουν αληθινές προκλήσεις που θα διατηρούν τα κίνητρα και θα ενισχύουν τη δημιουργικότητα.

33. Τι είδους πιέσεις θα ανακουφίσουν τα σχέδια του Venus Project;

Το μεγαλύτερο μάθημα που θα μπορούσαμε να μάθουμε είναι ότι οι άνθρωποι ελεύθεροι από χρέος, ανασφάλεια και φόβο γίνονται πολύ πιο αξιαγάπητοι. Κανείς δεν θα βγαίνει να πουλήσει τίποτα σε κανέναν ή να στερήσει περιουσίες ή χρήματα. Σε μία οικονομία βασισμένη στους πόρους η βάση για άρρωστη ανθρώπινη επιθετικότητα θα ξεπεραστεί. Οι άνθρωποι δεν θα φορτώνονται με κακοδιάθετες ανησυχίες που καταναλώνουν τόση από την προσοχή μας όπως υποθήκες, έξοδα ιατρικής περίθαλψης, ασφάλειες φωτιάς, οικονομική υποβάθμιση, απολύσεις, υποβαθμίσεις, κατάθλιψη και φόρους. Με την εξάλειψη αυτών των φορτίων και την απομάκρυνση των καταστάσεων που δημιουργούν συναισθήματα ζήλιας, απληστίας και ανταγωνισμού, οι ζωές μας θα αποκτήσουν πολύ περισσότερο νόημα. Για πρώτη φορά μπορεί να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει να είναι κάποιος άνθρωπος.

Καθώς θα βελτιώνουμε τις ζωές των άλλων, θα προστατεύουμε το περιβάλλον και θα εργαζόμαστε προς την αφθονία, οι ζωές μας θα μπορούν να γίνουν πλουσιότερες και πιο ασφαλείς. Αν αυτές οι αρχές μπουν σε εφαρμογή θα μας καθιστούσαν όλους ικανούς να πετύχουμε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο ζωής σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ένα επίπεδο ζωής που συνεχώς θα βελτιώνεται.

Οι άνθρωποι θα μπορούν να επιδιώξουν οποιαδήποτε δημιουργική προσπάθεια επιλέξουν χωρίς οικονομικές πιέσεις, περιορισμούς και φόρους που είναι έμφυτα στο χρηματικό σύστημα. Με τον όρο δημιουργική προσπάθεια εννοούμε οτιδήποτε βελτιώνει τη ζωή του ατόμου και των άλλων. Όταν η εκπαίδευση και οι πόροι είναι διαθέσιμοι σε όλους χωρίς τιμή, δεν θα υπάρχει όριο στις ανθρώπινες δυνατότητες. Με αυτές τις μεγάλες αλλαγές οι άνθρωποι τελικά θα ζουν μεγαλύτερες σε διάρκεια ζωές, με περισσότερο νόημα και υγεία. Το μέτρο της επιτυχίας θα είναι η ολοκλήρωση των ατομικών επιδιώξεων κάποιου, αντί της συγκέντρωσης πλούτου, περιουσίας και δύναμης.

34. Ποια είναι η μία πιο σημαντική προοπτική αυτού του σχεδίου;

Η σημαντικότερη ιδέα του σχεδίου είναι η κοινωνική κατεύθυνση όλων των εθνών στη συνεργασία για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε μια οικονομία βασισμένη στους φυσικούς πόρους.

Ο στόχος είναι η κοινή κατοχή όλων των πόρων της γης από όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Αυτό το βλέπουμε σαν τη μόνη διαδικασία ικανή να σταματήσει το φαύλο κυκλο του πολέμου, της φτώχειας, της πείνας, της πολιτικής διαφθοράς και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Η τεχνολογία που παρουσιάζουμε μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον παγκόσμιο πληθυσμό να κατακτήσει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ζωής, υψηλότερο απ' οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε.

35. Γιατί αυτή η σκέψη υπερέχει των κοινοβιοτικών κοινωνιών;

Οι κοινοβιοτικές κοινωνίες στοχεύουν σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής μέσα στο τρέχον σύστημα, αυτό το βλέπουμε σαν μπάλωμα. Αν υπάρχει οικονομική κρίση το κοινόβιο καταρρέει.

Κατά τη γνώμη μας δεν είναι μια εφικτή λύση, είναι μια προσθήκη ιδιωτικού καπιταλισμού για λίγους εκλεκτούς. Δεν είμαστε κατά της κοινοβιοτικής κοινωνίας, αλλά δεν εξετάζει τα προβλήματα, αποφεύγει να ασχοληθεί με τη διεθνή σύγκρουση, την ανεργία, την αντικατάσταση των ανθρώπων από τις μηχανές, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, την πολιτική διαφθορά και τις υπόλοιπες πλαστότητες του πολιτισμού μας.

36. Θα μπορούν άτομα να μένουν εκτός των πόλεων;

Ναι, οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν όπου θέλουν, ειδικά όταν θα γίνει περισσότερη έρευνα για τα αυτοϋποστηριζόμενα σπίτια όσον αφορά την ενέργεια, αλλά η ζωή σε αυτόν τον τύπο πόλης θα έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Αυτή η νέα πόλη θα παρέχει ένα πλήρες περιβάλλον με καθαρό αέρα και νερό, υγειονομική περίθαλψη, καλή διατροφή, πρόσβαση σε πληροφορίες και εκπαίδευση για όλους. Θα έχει κέντρα τέχνης και μουσικής, πλήρως εξοπλισμένα καταστήματα μηχανών, επιστημονικά εργαστήρια, χώρους για χόμπι και αθλήματα και βιομηχανικές περιοχές. Αυτές οι νέες πόλεις θα μπορούν να παρέχουν όλα τα είδη αναψυχής σε μικρή απόσταση από τις περιοχές διαμονής. Αυτού του είδους η τεχνολογία είναι αναπόφευκτη. Η ανακύκλωση απορριμάτων, τα συστήματα παραγωγής ανανεώσιμης και καθαρής ενέργειας και όλων των ειδών οι υπηρεσίες θα διαχειρίζονται από ενσωματωμένες διαδικτυακές μεθόδους. Η διαχείριση των ανθρώπινων υποθέσεων όπως ο τρόπος ζωής και οι προσωπικές προτιμήσεις επιλέγονται πλήρως από το άτομο.

Βεβαίως, οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να ζήσουν όπου επιλέξουν, αλλά αυτές οι πόλεις είναι σχεδιασμένες με άφθονα ανοικτά τοπία, πάρκα και άλση. Στις περιοχές ιδιωτικών κατοικιών θα υπάρχει αρκετή βλάστηση και δέντρα ανάμεσα στα σπίτια για να διασφαλίζουν ένα αίσθημα ιδιωτικού χώρου.

Η πρότασή μας αντιπροσωπεύει ένα εφικτό, βιώσιμο και μελετημένο περιβάλλον, σχεδιασμένο να βοηθήσει στο να απελευθερωθεί το μέγιστο των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Αυτές οι πόλεις δεν θα παρέχουν μόνο πόρους και πληροφορίες, αλλά θα είναι πανεπιστημιακές πόλεις συνεχούς ανάπτυξης, σχεδιασμένες να ενθαρρύνουν την ατομικότητα, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία, με ενδιαφέρον για το σύνολο των ατόμων και το περιβάλλον που ζουν.

Δεν είναι σκοπός του Venus Project να ενθαρρύνει την ομοιομορφία. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε τα καλύτερα εργαλεία και πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Το σύστημα καλοδέχεται την δημιουργική κριτική πάνω στους σκοπούς, την αρχιτεκτονική και όλα τα θέματα του κοινωνικού συστήματος.

37. Πώς θα πραγματοποιείται η διανομή τροφής και άλλων αντικειμένων όπως τηλέφωνα, Η/Υ ή βιβλία;

Η διανομή αγαθών και υπηρεσιών θα πραγματοποιείται χωρίς χρήματα ή άλλου είδους πληρωμή, από ειδικά κέντρα διανομής που θα εξυπηρετούν το σκοπό αυτό. Αυτά τα κέντρα θα εξυπηρετούν και σαν χώροι έκθεσης και επίδειξης λειτουργίας νέων προϊόντων. Για παράδειγμα, αν επισκεπτόσουν τον εθνικό κήπο θα μπορούσες να "χρεωθείς" μία φωτογραφική μηχανή από ένα κέντρο διανομής, να βγάλεις τις φωτογραφίες που θέλεις και ύστερα, αν το επιθυμούσες, να την επιστρέψεις σε κάποιο άλλο κέντρο διανομής, καταργώντας έτσι τις απαιτήσεις αποθήκευσης και συντήρησης μεγάλων χώρων.

Εκτός από τα αυτοματοποιημένα κέντρα διανομής που θα υπάρχουν διάσπαρτα προς εξυπηρέτηση και ενημέρωση των ανθρώπων, θα υπάρχει και η δυνατότητα για όλους να δουν, να διαλέξουν και να παραγγείλουν ένα αγαθό από το σπίτι τους, μέσω μιας οθόνης τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης. Έτσι, όταν επιθυμείς κάποιο αγαθό, το παραγγέλνεις μέσω αυτής της οθόνης και αμέσως σού αποστέλλεται στον τόπο κατοικίας σου.

Οι απαιτούμενες πρώτες ύλες για την κατασκευή των αγαθών θα μεταφέρονται απευθείας στις μονάδες παραγωγής, μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών και με τη χρήση πλωτών μέσων, συρμών μονής ράγας (monorails), τρένα μαγνητικής αιώρησης (mag-lev), δίκτυο πνευματικών σωλήνων, κτλ. Οι μονάδες παραγωγής και τα κέντρα διανομής θα συνδέονται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης, έτσι ώστε να καταγράφεται η κατανάλωση αγαθών και οι προτιμήσεις των ανθρώπων και άρα η παραγωγή αγαθών θα καλύπτει ακριβώς τη ζήτηση. Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η επίτευξη και διατήρηση μίας ισορροπημένης οικονομίας και φυσικά η αποφυγή ελλείψεων, η άσκοπη σπατάλη πρώτων υλών και η άσκοπη παραγωγή λυμάτων.

38. Θα υπάρχουν μη αυτοματοποιημένα οχήματα (αυτοκίνητα ή αεροπλάνα), και αν ναι, πώς αποτρέπεται η κακή τους χρήση από την κοινωνία;

Ναι, υπάρχουν μη αυτοματοποιημένα οχήματα τα οποία έχουν ενσωματωμένα όρια ασφαλείας. Αν ο οδηγός ξεπεράσει αυτά τα όρια, τότε το όχημα σταματά στην άκρη και υποδεικνύει στον οδηγό τις σωστές διαδικασίες χρήσης του. Αν και πάλι δεν τηρηθούν, τότε καλείται βοήθεια. Αυτή η βοήθεια δεν έχει τη μορφή αστυνομικής δύναμης αλλά ανθρώπων που είναι ικανοί να βοηθήσουν στην προκειμένη περίπτωση

39. Γιατί πιστεύετε ότι μία προσέγγιση τόσο επαναστατική όσο το “Venus Project” είναι αναγκαία;

Το παρόν σύστημα όχι μόνο δεν είναι ικανό να προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής για όλους, αλλά δεν μπορεί ούτε να προστατέψει το περιβάλλον, ακριβώς επειδή το κίνητρο είναι το κέρδος. Σε αυτό δε φταίνε εξ ολοκλήρου οι επιχειρήσεις, καθώς είναι αναγκασμένες να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος χάριν του ανταγωνισμού. Επίσης με την εξέλιξη της αυτοματοποίησης, της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, θα αντικαθιστούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι με αυτοματοποιημένα συστήματα. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι όλο και λιγότεροι άνθρωποι να μπορούν να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες παρόλο που η κοινωνία θα μπορεί ακόμη να τα παρέχει σε αφθονία. Η παραπάνω κατάληξη αναλύεται διεξοδικά στο καινούριο βιβλίο του Jeremy Rifkin “The End of Work: The Decline of the Global Labor Force and the Dawn of the Post-market Era (Putnam, 1995)”. To “Venus Project” προσφέρει μια νέα προσέγγιση, η οποία θα ανατρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τις έχουμε δει να εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, και θα εξαλείψει τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχουν στην κοινωνία μας (όπως για παράδειγμα την αδρανοποίηση εκατομμυρίων εργατών, εκπαιδευμένων η μη).

40. Γιατί είστε εναντίον των χρημάτων;

Όσο έχουμε την επαρκή καλλιεργήσιμη γη, τα εργοστάσια, τις απαραίτητες πρώτες ύλες και το τεχνικό προσωπικό, μπορούμε και να κατασκευάσουμε οτιδήποτε αλλά και να παρέχουμε αφθονία για όλους, ακόμη κι αν όλα τα χρήματα του κόσμου καταστρέφονταν. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης ο κόσμος δεν άλλαξε. Πάλι υπήρχαν ηλεκτρικές σκούπες στις βιτρίνες και αυτοκίνητα στις μάντρες. Απλά οι άνθρωποι είχαν περιορισμένη αγοραστική δύναμη, καθώς δεν είχαν λεφτά στις τσέπες τους. Στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Η.Π.Α. είχαν περίπου 600 μαχητικά αεροσκάφη. Πολύ γρήγορα όμως ξεπεράσαμε αυτήν την έλλειψη αφού καταφέραμε να παράγουμε 90.000 αεροπλάνα το χρόνο. Η ερώτηση στην αρχή του πολέμου ήταν αν έχουμε αρκετό κεφάλαιο για να παράγουμε τα απαραίτητα πολεμοφόδια. Η απάντηση ήταν ΟΧΙ, δεν είχαμε τα απαραίτητα λεφτά ή το χρυσό, αλλά είχαμε περίσσιες πρώτες ύλες. Αυτό που επέτρεψε στις Η.Π.Α. να πετύχουν την παραγωγή και να κερδίσουν τον πόλεμο ήταν οι διαθέσιμες πρώτες ύλες και το τεχνικό προσωπικό. Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι ο πραγματικός πλούτος κάθε κράτους είναι στις φυσικές πρώτες ύλες και στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δουλεύει με σκοπό την εξάλειψη των ελλείψεων και στόχο έναν πιο «ανθρώπινο» τρόπο ζωής. Όλα τα κοινωνικά συστήματα, ανεξαρτήτου πολιτικής φιλοσοφίας, θρησκευτικών πιστεύω και κοινωνικών ηθών, τελικά εξαρτώνται από τις φυσικές πρώτες ύλες (καθαρό οξυγόνο, πόσιμο νερό και γόνιμη γη), τον βιομηχανικό εξοπλισμό και το τεχνικό προσωπικό, για την επίτευξη υψηλής ποιότητας ζωής. Το τρέχον βασισμένο-στο-χρήμα σύστημα, σχεδιάστηκε πριν πολλά χρόνια και ήταν ανεπαρκές ακόμη και για εκείνη την εποχή. Παρόλα αυτά ακόμη το χρησιμοποιούμε ενώ είναι προφανώς υπαίτιο για τα περισσότερα σημερινά προβλήματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ακόμη και ο πιο πλούσιος άνθρωπος σήμερα, θα ζούσε πολύ πιο ποιοτικά σε μια υψηλά ενεργειακή κοινωνία σαν αυτή που προτείνει το “Venus Project”.

41. Δηλαδή, με αυτόν τον νέο τρόπο ζωής, εσείς προτείνετε να δημιουργηθεί μία ομάδα από επιστήμονες οι οποίοι θα αποφασίσουν για την πορεία της κοινωνίας;

Όχι. Το “Venus Project” δημιουργεί μία κοινωνία τεχνολογίας, στην οποία οι υπολογιστές αντικαθιστούν το παλιό σύστημα εκλογής πολιτικών, το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιπροσωπεύεται από παγιωμένα και κατοχυρωμένα συμφέροντα. Η τεχνολογία ποτέ δεν υπαγορεύει ή παρακολουθεί τις ζωές των ιδιωτών, κάτι το οποίο θα ήταν κοινωνικά προσβλητικό και αντιπαραγωγικό. Κινηματογραφικές ταινίες όπως το «1984», το “Brave New World”, το “Blade Runner” και το “Terminator 2” έχουν προκαλέσει φόβο σε πολλούς ανθρώπους όσον αφορά την παγίωση της τεχνολογίας μέσα στην κοινωνία. Το “Venus Project” έχει σαν μοναδικό σκοπό να αναδείξει τις ψυχικές και νοητικές δυνατότητες όλων των ανθρώπων καθώς επίσης και να παρέχει τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες προς κάλυψη των εκάστοτε υλικών αναγκών.

Ακούμε συχνά ανθρώπους που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα να λένε ότι από τη στιγμή που χτυπάνε την κάρτα στη δουλειά νιώθουν σαν να υπηρετούν σε ιδιωτικές δικτατορίες. Αντίθετα, το “Venus Project”, θα προάσπιζε τη σωστή χρήση της τεχνολογίας προς όφελος όλων. Η εργάσιμη ώρες θα ήταν λιγότερες, προσφέροντας έτσι στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο για ψυχαγωγία, ένα υγιέστερο τρόπο ζωής, και φυσικά μία διαβίωση χωρίς πιέσεις και άγχος.

42. Γιατί δίνεται έμφαση στην τεχνολογικά αυτοσυντηρούμενη προσέγγιση της κοινωνίας;

Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η τεχνολογία εξελίσσεται σε αυτή την κατεύθυνση. Καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να εξελίσσονται μέσα από την περιβαλλοντική ανάδραση, οι υπολογιστές μπορούν να καταλήξουν σε πιο κατάλληλες αποφάσεις για τη λειτουργία του κοινωνικού μας συστήματος. Σήμερα αυτοματοποιημένα συστήματα μπορούν να θέσουν σε λειτουργία και να κατευθύνουν την τροχιά διαστημοπλοίων σε μακρινούς πλανήτες. Σε μια τεχνολογικά αυτοσυντηρούμενη κοινωνία με ανεπτυγμένη τεχνολογία, εν τέλει θα ξεπεράσουμε την ανάγκη για ανθρώπινη συμμετοχή στη διακυβέρνηση, στην παραγωγή και την κατανομή αγαθών και υπηρεσιών. Μέσα από τεχνολογικά αυτοσυντηρούμενα συστήματα, μπορεί εύκολα να διατηρηθεί μια κοινωνία ισορροπημένου φορτίου. Αυτό θα απαλλάξει τους ανθρώπους από τα βαρετά και μονότονα καθήκοντα ενός κόσμου καθημερινής εργασίας. Ναι, οι περισσότερες δουλειές τελικά θα εξαλειφθούν.

43. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι;

Θα ασχοληθούν με κάθε είδους έρευνα και ανάπτυξη, τις δημιουργικές τέχνες και εργασίες, ταξίδια και εξερεύνηση, και συμμετοχή σε όλους τους άλλους απεριόριστους ορίζοντες που έχει να προσφέρει το μέλλον. Η απόλυτη πραγματοποίηση του δυναμικού μιας αυτοσυντηρούμενης και ηλεκτρονικής τεχνολογίας με αποκλειστικό στόχο να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων θα μπορούσε να παράγει το πιο επαναστατικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Εν τέλει θα εκμηδενίσει όλους τους επιφανειακούς διαχωρισμούς που έχουν δημιουργήσει τα κράτη. Όπως αρχίζουμε να παρατηρούμε με την εισαγωγή των δορυφορικών επικοινωνιών και προσωπικών υπολογιστών, είναι σχεδόν αδύνατον σήμερα για τα κράτη να λογοκρίνουν ιδέες και πληροφορίες.

44. Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες κατά της κατάχρησης της εξουσίας στην κοινωνία που οραματίζεστε;

Σε μια οικονομία που βασίζεται στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, ξεπερνάμε την ανάγκη του χρήματος που είναι η κύρια βάση της διαφθοράς. Η κοινωνία που οραματιζόμαστε διαθέτει όλα τα αγαθά και υπηρεσίες σε όλους χωρίς αντίτιμο. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της κυβέρνησης, ξεπερνώντας την ανάγκη για πολιτική στη διαχείριση των ανθρωπίνων υποθέσεων. Μέχρι τώρα, οι κυβερνητικές αποφάσεις υποβάλλονταν πάντα στην επιρροή μίας ισχυρής ελίτ. Το τεχνολογικά αυτοσυντηρούμενο σύμπλεγμα μόνο θα διαχειρίζεται και θα βελτιώνει τη διανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για να παρέχει καθαρό αέρα, καθαρό νερό, και όλες τις ανέσεις που βελτιώνουν την ανθρώπινη ζωή. Και πάλι, δεν ελέγχει τους ανθρώπους ή διαχειρίζεται την ιδιωτική ζωή - απεναντίας, θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ατομικής πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας πολύ περισσότερο από ότι η σημερινή χρηματικά κατευθυνόμενη κουλτούρα. 
Είναι πολλοί αυτοί που φοβούνται την εγκατάσταση τεχνολογικά αυτοσυντηρούμενων συστημάτων. Αυτός ο φόβος είναι αβάσιμος. Δεν είναι η τεχνολογία αυτή που πρέπει να φοβόμαστε. Ο προβληματισμός μας πρέπει να είναι γύρω από την κατάχρηση αυτής της τεχνολογίας, παρά με αυτή καθαυτή την άψυχη τεχνολογία.

45. Δίνετε μεγάλη έμφαση στην ανθρώπινη συμπεριφορά σε αντιδιαστολή με την ανθρώπινη φύση. Θα μπορούσατε να προσδιορίσετε και τα δύο;

Δεν υπάρχει ανθρώπινη φύση με τη συμβατική έννοια ενός συνόλου προδιαγεγραμμένων, προ-προγραμματισμένων συμπεριφορών και αξιών προς τις οποίες έχουν ροπή όλα τα ανθρώπινα όντα. Αυτό που μας απασχολεί είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι αξίες, οι οποίες μπορούν σίγουρα να αλλάξουν. Αν δεν μπορούσαν θα ζούσαμε ακόμα σε σπηλιές. 
Η ερώτηση που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι: "Ποιοι είναι οι παράγοντες που σχηματίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά;" Πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά ακολουθεί τους νόμους όπως κάθε φυσικό φαινόμενο. Τα ήθη, οι συμπεριφορές και οι αξίες είναι παράγωγα της κουλτούρας μας. Αν το περιβάλλον δεν αλλάξει, παρόμοια προβλήματα και συμπεριφορές θα επανεμφανιστούν. Το Venus Project προτείνει να προσφέρει ένα περιβάλλον που θα βγάλει έξω τα καλύτερα στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και θα τηρήσει την πιο ευγενή στάση προς όλα τα έθνη.

Πάρτε για παράδειγμα την κατάσταση που παρατηρήθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο: ακόμα και οι πιο αξιοσέβαστες οικογένειες παρατηρήθηκε να μαλώνουν για ψίχουλα φαγητού. Όταν οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων δεν καλύπτονται, αυτοί καταφεύγουν σε όποια συμπεριφορά είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουν τα απαραίτητα της ζωής για αυτούς και τις οικογένειές τους. Κάνοντας τα απαραίτητα της ζωής διαθέσιμα σε όλους σε αυτή την συμμετοχική δημοκρατία και μέσα από μια ουσιώδη και παραγωγική εκπαίδευση, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά την αντιπαραγωγική συμπεριφορά.

LEGALS

Portions Licensed under the Creative Commons License
© Copyright  The Zeitgeist Movement Greece

Tο κίνημα Zeitgeist (TZM) δηλώνει ενδιαφέρον και επικεντρώνεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας προτείνοντας την ανάγκη για την παγκόσμια κοινωνική αλλαγή προς το καλύτερο όλου του κόσμου.